Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Čeští biatlonisté nastoupí do smíšené štafety MS i s Charvátovou. Krčmář nemá po covidu co ztratit

Lucie Charvátová během štafetového závodu. foto: ČTK

Pokljuka - Naposledy před 20 lety hostila slovinská Pokljuka mistrovství světa biatlonistů. Pro Čechy to byl nepovedený šampionát, maximem tehdy bylo 10. místo Zdeňka Vítka ve stíhacím závodě. Letos chtějí rozhodně víc, navzdory generační obměně i covidovému lednu. V úterý bude šampionát slavnostně zahájen, ve středu začnou boje v 15 hodin smíšenou štafetou.
  12:40

„Nejedeme sem proto, abychom byli spokojení s třicátými místy,“ říká Ondřej Rybář, trenér mužů a zároveň sportovní ředitel svazu. „Máme i lidi s vysokými ambicemi. Byl bych rád, kdyby se našim sportovcům povedlo prosadit se v Pokljuce minimálně na širší pódium pro šest nejlepších.“

Ženou s jednoznačně největšími šancemi z celého týmu je bezesporu Markéta Davidová. V aktuální sezoně doslova přešlapuje těsně pod stupni vítězů. Tak proč by na nich nemohla stát právě tady?

V minulé sezoně sice dojela ve Světovém poháru dvakrát třetí, jenže její forma oscilovala nahoru - dolů. Letos má zatím na kontě „jen“ čtvrtá a pátá místa, zato se mnohem pevněji usadila ve světové Top 10, během zimy doběhla v první desítce už osmkrát.

Lucie Charvátová během štafetového závodu.
České závodnice Lucie Charvátová (vlevo) a Eva Kristejn Puskarčíková.

„Pokljuka nepatří mezi má nejoblíbenější střediska, ale není to ani tak, že bych to tu neměla ráda,“ podotkla pro svazový web. „Tratě i všechno okolo nich mi přijde jako takový střed. Jsou lehčí i těžší štace.“

Právě v Pokljuce se v prosinci 2018 poprvé - a tehdy naprosto nečekaně - prosadila na pohárové stupně vítězů, když doběhla třetí ve vytrvalostním závodě.

Také Ondřej Moravec a Eva Puskarčíková v minulosti ve slovinském středisku okusili pohárovou „bednu“, přičemž i v případě Puskarčíkové šlo o premiérovou „bednu“, v prosinci 2016 po 3. místě ve stíhacím závodě.

Krčmář po covidu: Nemám tu co ztratit

Jedničkou mužského týmu je v této sezoně zatím Michal Krčmář, který po prosincovém pohárovém bloku figuroval na hraně první pohárové patnáctky, jenže pak jej v lednu vyhnal ze závodů covid. Návrat si osladil stříbrem na mistrovství Evropy, určeném v biatlonu především pro závodníky z druholigového IBU Cupu.

„Nacházím se v takovém rozpoložení, že jsem opravdu rád, že mohu po covidu na světovém šampionátu být a že jsem mohl ještě relativně dobře potrénovat,“ hlásí z Pokljuky. „V tuhle chvíli si říkám, že tu nemám co ztratit. Natěšenost na závody převládá.“

Rozmrzelý Michal Krčmář si nevyjel takový výsledek, jaký by si přál.

Rybář si všiml, že po návratu z mistrovství Evropy se na Krčmářovi projevila únava. „Po covidu času moc neměl, ale maká na sobě, je odhodlaný zazávodit co nejlíp. Uvidíme, jak tu bude zvládat celou zátěž závodů.“

Češi se do Pokljuky na závěrečné soustředění sjížděli postupně v první polovině minulého týdne. Z deseti nominovaných závodníků, pěti mužů a pěti žen, je jich zatím na místě devět.

Společně s Krčmářem a Moravcem jsou na místě i Jakub Štvrtecký,Mikuláš Karlík a Milan Žemlička.

Davidovou a Puskarčíkovou doplňují Lucie Charvátová a Jessica Jislová.

Tereza Voborníková, pátá z ženské nominace, se zatím nadále připravuje s juniory na mistrovství světa juniorů, které má být letos jejím vrcholem,“ informuje Ondřej Rybář. „Je to pro ni lepší, než aby tady stála a čekala na příležitost. Koncem týdne pojede IBU Cup v Osrblie a když bude potřeba, aby sem potom přijela na vytrvalostní závod nebo na ženskou štafetu, tak dorazí.“

Stejně tak na IBU Cup vyrazí trio mužů, které mělo po lednové léčbě covidu konečně negativní testy, tedy Tomáš Mikyska, Adam Václavík a Vítězslav Hornig. Také oni by v případě potřeby (a vlastní dobré formy) mohli ve druhém týdnu světového šampionátu zaskočit za někoho z aktuální pokljucké pětky.

Do štafety nakonec Charvátová

Ve Slovinsku zatím počasí dělá veletoče.

V neděli v Pokljuce celý den lilo jako z konve a po trati stékaly potoky vody. V pondělí do toho nachumelilo, načež se trať proměnila v „hrabačku“, změkla a zpomalila se. Nyní meteorologové opět věští mráz, navíc má znovu sněžit.

Mistrovské tratě dostali Češi během svého soustředění oproti původním plánům k dispozici vždy pouze od 14 do 16 hodin, vyráželi tedy i na ty nezávodní. Dva dny byla kvůli posledním úpravám uzavřena také střelnice.

„Příjezd na ni je o něco spravedlivější, než býval u zdejší starší trati,“ připomíná Michal Krčmář, že v minulosti v kontaktních závodech výrazně handicapoval závodníky střílející na zadních stavech.

Všichni čeští biatlonisté prošli s negativním výsledkem sobotními PCR testy, v pondělí je čekaly další. Ubytováni jsou v jednolůžkových pokojích.

Ondřej Rybář

„Na hotelu bydlíme s Nory i Slováky, ale každý tým má vlastní jídelnu s oddělenými vstupy,“ popisuje Rybář.

Na zatím poslední mistrovství světa v Anterselvě 2020 neodjížděla výprava s velkými ambicemi, ale hned v úvodních dvou závodech šampionátu získala dvě medaile. Nejprve překvapivý bronz smíšené štafeta a pak doslova senzační bronz Lucie Charvátové ve sprintu.

Také letos začnou boje smíšenou štafetou. Ta má nyní v zájmu genderové vyváženosti každý rok obměňovat pořadí úseků: zatímco v minulosti rozbíhaly závod vždy ženy, tentokrát začnou muži a teprve na třetím a čtvrtém úseku se představí ženy.

Mužské úseky poběží Ondřej Moravec a Michal Krčmář; ty ženské Markéta Davidová a nakonec Lucie Charvátová.

„Lucka je v dobré formě. Celou zimu vidíme, že je na tom běžecky dobře,“ vysvětlil své rozhodnutí trenér žen Egil Gjelland.

Autor: