Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čeští extrémisté mají útočit na fotbalové hvězdy

Sport

  14:13
LONDÝN - Společné útoky proti hráčům tmavé pleti provedou na fotbalovém šampionátu extrémně pravicové skupiny z východní Evropy. Tvrdí to britský týdeník The Sunday Times, podle něhož budou především urážet či napadat přední hráče anglického týmu.

Jednou z předpokládaných obětí by se mohl stát i anglický obránce Sol Campbell.

List cituje jistou představitelku dosud neznámé české Spojené fašistické brigády Radi Jiřičnou, podle níž její skupina přijede do Německa, "našeho duchovního domova". "Zaměřujeme se na černé hráče Anglie, protože zabírají místo bílým hráčům," měla údajně prohlásit Jiřičná.

Článek The Sunday Times v originále

Týdeník píše, že před dvěma měsíci se konalo mezinárodní koordinační zasedání v Srbsku, kde bylo šest českých skinheadů a skupina srbských fotbalových fanoušků. Po dvou týdnech se sešli s fotbalovými chuligány z Chorvatska. Podle listu se tyto skupiny dohodly, že během mistrovství světa odloží tradiční vzájemnou rivalitu.

Jeden z členů skupiny, Srb Dragan Banovič, tvrdil, že Německo bude v létě jedno velké bitevní pole. Mistrovství světa bere jako příležitost, jak dostat poselství těchto skupin do světa.

O záležitosti podle týdeníku jednali tento týden policejní velitelé z Evropy v Londýně. Smyslem debaty bylo zajistit ochranu afrických týmů a hvězd anglické reprezentace tmavé pleti. Policistům komplikuje práci skutečnost, že Německo má otevřené hranice s devíti svými sousedy.

Německý superintendant Andreas Morbach, který řídí centrální jednotku bojující proti fotbalovému násilí, řekl, že v jeho zemi je až 10.000 chuligánů připraveno páchat násilí. Policii znepokojuje, že by mohlo dojít ke střetům s anglickými a holandskými fanoušky. Ty prý budou mít nacistické přílby z plastu v národních barvách, jež by mohly sloužit jako propvokace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!