Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čeští florbalisté míří do Prahy s medailovými sny

Sport

  11:09
PRAHA - S medailovými sny se dnes přesouvají čeští florbalisté z Ostravy do Prahy. Při cestování mají na domácím mistrovství světa první úplně volný den i bez tréninku. Během něj už budou přemýšlet jak vyzrát v sobotním semifinále na Finsko, které je spolu se Švédskem největším favoritem šampionátu. Češi se chtějí pokusit o překvapení a doufají, že to bude před zaplněnou O2 Arénou a ve skvělé atmosféře.
Florbal - ilustrační foto.

Florbal - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

"Jestli tam bude tolik lidí a budou fandit jako v Ostravě, tak bych nechtěl být v kůži Finů, protože to je pro nás živá voda," řekl obránce Milan Garčar. Atmosféru jako v ČEZ Aréně si před turnajem vůbec nedokázal představit. "Myslel jsem si, že i když přijde více lidí, tak zápas s Ruskem se nedá přebít, protože to byl prvotní zážitek. Zápas se Švédy to ale mnohonásobně předčil. I naplněná O2 Aréna bude něco úžasného a doufám, že tam užijeme také minimálně jednou vítěznou radost." Na rozdíl od Švédska už čeští florbalisté s Finskem dokázali třikrát bodovat. Z 18 vzájemných utkání jednou vyhráli a dvakrát remizovali. "My jsme s nimi vždycky hráli na mistrovství světa dobré zápasy. V roce 2000 jsme remizovali, trefili jsme deset vteřin před koncem tyčku. Kdybychom vyhráli, tak jsme postoupili do semifinále," vybavil si trenér Zdeněk Skružný.

Výhru si Češi připsali v roce 2002 v Helsinkách, přesto zůstali také před branami semifinále. "Stáli jsme tehdy kolem brankoviště a oni do nás stříleli. Pak jsme pětkrát utekli, dali jsme čtyři góly a zase jsme stáli kolem brankoviště. Úžasně zachytal Dan Grečmal a každý z hráčů měl snad pět modřin od balónku," popsal Skružný.

V roce 1996 vyhráli Finové na MS 4:2 a před dvěma roky ve Stockholmu zavřeli dveře české reprezentaci do finále výsledkem 6:3. Letos se potkaly oba týmy třikrát a pokaždé vyhráli Seveřané. Finové prošli základní skupinou B bez zaváhání, ale podle Skružného ještě neukázali svou skutečnou sílu. "Na turnaji ve Finsku v listopadu rotovali, dávali balóny do prostoru, dobíhali to, my jsme nebyli schopni s tím nic udělat," podotkl kouč.

Podle Garčara předvádějí Finové rozmanité herní styly. "Neustále se pohybují a mají tři lajny, přičemž každá hraje jiný styl hry. Jedni hrají kombinačně, druzí lítají a jsou to atleti. Je těžké si uvědomit, která tam zrovna je. A střílejí odevšud," prohlásil Garčar. Do boje o medaile ale dají Češi všechno. "Jdeme s tím do semifinále, protože spoléhat, že v zápase smutných porazíme Švýcary, kteří tam podle mě budou, je strašně ošidné. Jako před dvěma roky, kdy jsme dostali na zadek." Útočník Tomáš Sladký nabízí recept na Finy. "Platí na ně koncentrace, precizní obrana a maximální nasazení po celou dobu zápasu. Věřím, že pokud nám diváci pomůžou, tak můžeme jít do finále," prohlásil Sladký. Fin Lassi Vänttinen však má jasno, že jeho tým bude bojovat o zlato. "Bude to velmi těžké utkání, protože Češi jsou tu doma a navíc hrají dobře. Jsem si ale stoprocentně jistý, že máme na to vyhrát celý turnaj," řekl.

V roce 2004 měl Skružný po ruce švýcarského asistenta Saschu Brendlera a přes Švýcary prošel do finále, nyní má v trenérském týmu Fina Pasiho Tilandera. "Připravil charakteristicky všech hráčů. Všechno sepíšeme, hráči to dostanou vyvěšené," uvedl Skružný s tím, že v hotelu Chvalská tvrz v Praze najde mužstvo stejně klidné zázemí jako v ostravském pensionu Ben.

"Budeme tam mít i svou místnost. Plakáty s motivačními hesly si dáme do šatny a ještě zkusíme cestou něco vymyslet," potvrdil, že nadále budou fungovat dosavadní nástroje k maximální motivaci hráčů.