Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Čeští florbalisté rozstříleli Italy 12:2

Sport

  20:19
OSTRAVA - Kanonádou proti outsiderovi z Itálie uzavřeli čeští florbalisté své vystoupení v základní skupině mistrovství světa. S ostravskou ČEZ Arénou se dnes rozloučili výhrou 12:2, přičemž pěti body za gól a čtyři nahrávky se na vítězství podílel Petr Novotný. Dvě trefy a stejný počet asistencí zaznamenal Radek Sikora.

Český hráč Novotný střílí jeden z dvanácti českých branek do italské sítě. foto: ČTK

Po čtvrtečním stěhování do Prahy čeká svěřence trenéra Zdeňka Skružného v sobotu v O2 Areně od 16:10 semifinálový souboj s Finskem. Italové skončili ve skupině A poslední a o účast na dalším světovém šampionátu budou musel usilovat v kontinentální kvalifikaci.

Oproti úternímu utkání s Lotyšskem nahradil Rytycha v brance Kafka, v obraně naskočil místo Nesměráka Slaný a z útoku zůstali na lavičce Skalík s Fojtou, zatímco nastoupili Sladký se Sikorou. Italové začali jen na dvě formace a odolávali do 5. minuty, kdy byl faulován Fridrich a trestné střílení proměnil Garčar. Za čtyři minuty uklidil Cepkovu skákavou přihrávku do branky Kožušník. Italové byli neustále pod tlakem a jen ojediněle vyzkoušeli Kafkovu pozornost, jako třeba Santoro.

Na 4:0 zvýšili Češi díky dvěma trefám z předbrankového prostoru, o které se postarali v rozmezí 46 sekund Fridrich a Sladký. Ten při oslavě gólu před tribunou sundal svůj dres a radoval se v dresu s číslem 15, který patří bekovi Pavlu Brusovi, jehož vyřadilo ze šampionátu zranění kolena v druhém utkání se Švédy.

Italové si vzali oddechový čas, postavili další hráče z lavičky a odolávali znovu až do 27. minuty, kdy Sikora vyzval ke skórování Zálesného. Další trefy přidali rychle Kožušník a Slaný, který si narazil s Novotným a oslavil gólem první start na MS. Vzápětí trefil Ostřanský tyč, ale při přesilovce už byl z dorážky úspěšný Fridrich. Krátce po Chrápkově střele do tyče doklepl Fridrichův pas Sikora, "desítku" český tým do konce druhé části nestihl. Naopak Mutti pokazil Kafkovi čisté konto.

V závěrečné části odpočíval kompletní první český útok a naskočili Nesměrák, Fojta i Skalík, přičemž do útoku se vysunul Garčar. Italové opět po pauze dlouho úspěšně bránili, Novotný trefil horní tyč. Na 10:1 zvýšil Sikora v 48. minutě. Z ojedinělé akce Italů osamocený Pondaco zamířil do tyče, D'Agostini se ale už po přečíslení s Terlizzim trefil. Češi ale nabídli 4099 divákům ještě dva góly díky Novotnému a Foltovi.

VÝSLEDEK: 
Česká republika - Itálie 12:2 (4:0, 5:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 5. Garčar z trestného střílení, 9. Kožušník (Cepek), 13. Fridrich (Sikora), 14. Sladký (Novotný), 27. Zálesný (Sikora), 28. Kožušník (Ostřanský), 30. Slaný (Novotný), 31. Fridrich (Novotný), 38. Sikora (Fridrich), 48. Sikora (Zálesný), 57. Novotný, 60. Folta (Novotný) - 40. Mutti (Caroprese), 55. D'Agostini (Terlizzi). Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Vyloučení: 0:2. Využití: 1:0. Diváci: 4099.

SESTAVY: 
Česká republika:
Kafka - Garčar, Jakůbek, Chrápek, Trnavský, Folta, Slaný - Ostřanský (41. Nesměrák), Cepek (41. Fojta), Kožušník (41. Skalík) - Sikora, Fridrich, Zálesný - Sladký, Novotný, Richter. Trenéři: Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander.

Itálie: Cazzato - Beffa, Felix, Boggia, Fantuz, od 25. navíc Unterhofer - Santoro, D´Agostini, Terlizzi - Mutti, Pellegrini, De Icco - od 14. navíc Pondaco, Mori, Amstutz - od 25. navíc Ilmer, Iezzi. Trenér: Luca Tomatis.

Konečná tabulka:
1. ŠVÉDSKO 4 4 0 0 53:9 8
2. ČESKO 4 3 0 1 29:11 6
3. Lotyšsko 4 2 0 2 20:23 4
4. Rusko 4 0 1 3 12:37 1
5. Itálie 4 0 1 3 12:46 1

Autor: