Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Čeští florbalisté smetli Rusy 8:1

Sport

  20:16aktualizováno  20:32
OSTRAVA - Byl to báječný vstup do MS florbalistů. Čeští hráči si přáli nalákat do dalších utkání co nejvíce fanoušků. Dnešní zodpovědným a skvělým výkonem se jim to určitě povedlo. Nevyzpytatelným Rusům nedali Češi šanci a díky gólové explozi v poslední třetině zvítězili 8:1. Zítra naše florbalisty čeká skutečný křest ohněm - utkání se šestinásobnými mistry světa ze Švédska.

Pavel Kozušník (vpravo) a Radim Cepek střílí další gól do Somovovi sítě. foto: ČTK

Čeští florbalisté vstoupili do utkání opatrně. Nejspíše pod vlivem očekávání českého publika a také nevyzpytatelného soupeře. Roli favorita začali svěřenci trenéra Skružného naplňovat po šesti minutách hry - po nahrávce Kožušníka se trefil Folta. Nejzkušenější bek týmu Kožušník tak začal svůj snový večer. V první třetině přidal ještě druhou branku domácích.

Rusové se zmohli na odpor jen na úvod druhé části, když se ve 22. minutě trefil krásnou parádičkou Družiniskij. Tímto gólem jako by probral spícího obra. Češi přepnuli na druhý rychlostní stupeň a utkání se hrálo jen na jednu branku.

V dresu domácího souboru se blýskli hattrickem Kožušník a kapitán Cepek (bilance 3+3), který tak oslavil své třiatřicáté narozeniny. Zítra čeká na české florbalisty největší favorit turnaje - Švédsko, to si dnes poradili s Itálii 18:0! Souboj špičkových světových celků začíná v 17:10 na ČT4 Sport. Podpořte naše florbalisty - buď u televizních obrazovek anebo ještě lépe v ostravské ČEZ Aréně.

VÝSLEDEK:
Česká republika - Rusko 8:1 (2:0, 2:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 6. Folta (Kožušník), 15. Kožušník (Folta), 25. Cepek (Kožušník), 38. Kožušník (Jakůbek), 44. Skalík (Cepek), 51. Folta (Richter), 55. Cepek (Kožušník), 57. Kožušník (Cepek) - 22. Družininskij (Jurijev). Rozhodčí: Alakare, Vilkki (oba Fin.). Vyloučení: 0:4. Využití: 2:0. Diváci: 5108.

SESTAVY:
Česká republika: Rytych - Garčar, Jakůbek, Chrápek, Trnavský (21. Brus), Nesměrák, Folta - Kožušník, Cepek, Skalík - Sikora, Ostřanský, Zálesný - Sladký (44. Fojta), Novotný, Richter. Trenéři: Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander.

Rusko: Pronjakov - Golculjak, Bykov, Uglanov, Garevskych, Nikolajev, Karkumbajev - Azov, Maslov, Semjonov - Družininskij, Ťjapkov, Taldonov - Zavěrtyšev, Jurijev, Lapov. Trenéři: Sergej Taldonov a Michail Ragulin.

Autoři: