Pátek 7. června 2024, svátek má Iveta, Slavoj
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čeští hokejbalisté zdolali také Indii a slaví titul

Sport

  19:00aktualizováno  23:06
PLZEŇ - Čeští hokejbalisté dotáhli svou misi až do konce. V plzeňské ČEZ Aréně před rekordní hokejbalovou návštěvou v Česku - 6544 diváků - porazili ve finále Indii 4:3 v prodloužení a po jedenáctiletém čekání mohou slavit druhý titul mistrů světa!

Česká radost s trofejí pro mistry světa. foto: Zdeněk Vaiz.

Slavnostní buly před vyvrcholením turnaje vhodil Dominik Hašek. Hokejová legenda byla před utkáním oceněna za celoživotní přínos hokejbalu, který dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a stále ještě aktivní gólman v dresu Pardubic podporuje.

Indové se ve finále dostali v úvodu ke dvěma střeleckým pokusům, ale pak následoval nápor českého týmu, při kterém měl největší šanci Oliverius. V páté minutě ale po akci první formace Indie zůstal osamocený Smiter Kaila a otevřel skóre. Hned za osmnáct sekund vyrovnal ránou od modré čáry Dědič.

Třetí místo pro Slovensko

Bronz získali hokejbalisté Slovenska, kteří zdolali Spojené státy americké. Američané sice vyřadili ve čtvrtfinále vítěze pěti z předešlých sedmi světových šampionátů Kanadu, ale na premiérovou medaili v Plzni nedosáhli.

V převaze domácích předvedl nebezpečný průnik Kejř, neujaly se ani střely Výborného a Tyburce. Indie ale byla také nebezpečná. Dusanjovu střelu ještě Šindelář kryl, ale 11 vteřin před první pauzou po buly zamířil opět přesně Smiter Kaila.

Češi měli nadále více ze hry, přesto mohli ve 22. minutě opět inkasovat, ale při sólu Raje Sandhua se vyznamenal Šindelář. Za necelou minutu se natlačil před branku Kejř a svým důrazem před Hundalem se postaral o smazání ztráty. Šancí pak ubylo, Rakův tým se na konci druhé části ubránil v prvním oslabení zápasu.

Ocenění mistrů světa z roku 1998 na ploše v druhé pauze nabudilo na třetí dějství nejen fanoušky, ale zřejmě i současné reprezentanty. Ti se tlačili za prvním vedením v utkání a v 33. minutě jej získal povedenou střelou z mezikruží po buly Hodovník. Češi byli při chuti, po Tyburcově střele pomohla soupeři horní tyč.

Pojistit náskok mohl i ve 42. minutě Pospíšil z dorážky. Indie ale z ojedinělého protiútoku vyrovnala, když před Šindelářem zůstal nekrytý Sharny Kaila. Třetí část dohrávali domácí v přesilovce a blízko gólu byl Příhoda. V prodloužení ale zachytil chybnou rozehrávku Indie Novák a tvrdou ránou od modré čáry vstřelil zlatý gól! Oslavy mohly propuknout...

FINÁLE MS V HOKEJBALE:
Česká republika - Indie 4:3 v prodl. (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Dědič (Oliverius), 23. Kejř (Výborný), 33. Hodovník (Oliverius), 48. Novák - 5. Smiter Kaila (Kalkat, Sharny Kaila), 15. Smiter Kaila (Chowsen), 42. Sharny Kaila (Kalkat, K. Brar). Rozhodčí: Mintz (Kan.), Soraperra (It.). Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 6544.

Sestava ČR: Šindelář - Příhoda, Pospíšil, Výborný, Rejthar, Dědič, Hodovník, Růžička, Kadaně - Bacovský, Novák, Topolánek - Kejř, Sýkora, Lendl - Trčka, Oliverius, Kypet - Tyburec, Švancar, Kubeš. Trenér: Leoš Rak.

O 3. místo:
Slovensko - USA 5:2 (0:1, 4:1, 1:0)
Branky: 20. a 28. Tóth, 22. Ladiver, 23. Polák, 45. Hrivnák - 3. Schlegel, 30. Hadley.

O 5. místo:
Portugalsko - Kanada 0:8 (0:4, 0:3, 0:1)

KONEČNÉ POŘADÍ:
1. Česká republika, 2. Indie, 3. Slovensko, 4. USA, 5. Kanada, 6. Portugalsko, 7. Itálie, 8. Bermudy.

OCENĚNÍ HRÁČI:
All Star tým: Rav Hundal (Indie) - Andrew Hildreth (USA), Jan Pospíšil (ČR) - Harpreet Kalkat (Indie), Peter Tóth (SR), Bobby Housser (USA).
Nejlepší brankář: Filip Šindelář (ČR).
Nejlepší obránce: Smiter Kaila (Indie).
Nejlepší útočník: Denny Schlegel (USA).
Nejužitečnější hráč: Petr Novák (ČR).

Kanadské bodování: 1. Schlegel 7 zápasů/14 bodů (10 branek + 4 asistence), 2. Housser (oba USA) 7/13 (5+8), 3. Petrik (Rak.) 5/12 (8+4), 4. Bishop 6/12 (5+7), 5. Labonté (oba Kan.) 4/11 (5+6), ...19. Kejř (ČR) 6/9 (4+5).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!