Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Čeští junioři na úvod mistrovství světa vyhráli

Sport

  13:25
KAMLOOPS - Česká hokejová dvacítka zvítězila ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa v Kanadě nad nováčkem elitní skupiny z Lotyšska 5:1.

Čeští mladíci vstoupili do turnaje dobře. (Ilustrační foto) foto: ČTK

Dvěma góly přispěl ve městě Kamloops k úspěšnému zahájení turnaje týmu kouče Radima Rulíka útočník Petr Pohl.

Obhájcům bronzu z minulého šampionát v Grand Forks vyšel vstup do zápasu a už po 63 vteřinách vedli díky Hromasově brance. Dvougólové vedení získal českému týmu v deváté minutě Kalus, ale Lotyši kuriózně snížili. Od čárového rozhodčího se odrazil puk k volnému Meijovi, který v sólovém nájezdu na brankáře Schwarze uspěl.

Lotyši ožili, ale Rulíkův výběr zlomil jejich odpor definitivně v polovině utkání dvěma góly během 50 sekund. Nejdříve skóroval v 29. minutě Pohl a vzápětí zvýšil na rozdíl tří branek Meidl. Na konci druhé části ještě pojistil náskok svou druhou trefou v zápase útočník Pohl.

V závěrečné třetině už branka nepadla, přestože český tým přestřílel soupeře v poměru
14:4. "Byl to ošidný vstup do turnaje, protože jsme věděli, že musíme uspět. Lotyšsko má dobrý tým a v přípravě porazilo Slováky 5:1. Zápas byl velice těžký," řekl kouč Rulík.

"Vydařil se nám začátek. Potom ale došlo k málo vídané situaci, kdy na modré čáře zavrávoral čárový rozhodčí a od něho se puk odrazil k lotyšskému hráči, zatímco náš bek jel k mantinelu. Po proměněném nájezdu to bylo chvíli vyrovnané," pokračoval Rulík.

V první přestávce Rulík se svým asistentem Janem Votrubou hráče nabádali, že musejí více zabrat. "Zlomové byly dvě branky v polovině utkání," určil Rulík klíčové okamžiku zápasu.
Nespokojený byl kouč s poměrem vyloučení.

"Chtěli jsme, abychom měli méně trestů než soupeř, což se nám bohužel nepodařilo.
Kanadský rozhodčí pískal úzkostlivě a trestal především fauly hokejkou," dodal. Další zápas čeká český tým ve čtvrtek v 4:00 SEČ opět v Kamloops proti Švédsku.

Česká republika - Lotyšsko 5:1 (2:1, 3:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Hromas (Bahenský), 9. Kalus (R. Polák, Šmíd), 29. Pohl (Krejčí), 30. Meidl (M. Hanzal), 38. Pohl (Krejčí) - 12. Meija (Andersons, Skuška).
Rozhodčí: Pellerin - Losier, MacDonald (všichni Kan.).
Vyloučení: 10:8. Bez využití.
Diváci: 4653.
Sestava: Schwarz - Polák, Šmíd, Šmach, Kindl, Mrázek, Gulaši, Kudělka - Birner, Pohl, Krejčí - Meidl, Hromas, Bahenský - Sobotka, Hanzal, Frolík - Šindel, Káňa, Kalus.
Autoři: ,