Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Čeští lyžaři zatím bez jedničky Bauera tápou

Sport

PRAHA - Podobně vlažný, až rozpačitý rozjezd do lyžařské sezony reprezentační trenér běžců Miroslav Petrásek možná v životě nezažil. Tým kolem nemocného Lukáše Bauera se v olympijské sezoně rozdýchává jen zvolna a ve Světovém poháru se zatím jeví jako částečně neviditelný.

Bauer v Novém Městě. foto: ČTK

Lukáš Bauer, vlajková loď českého lyžování, se na začátku zimy ve Světovém poháru představil kvůli zdravotním potížím pouze jednou. Jeho opakující se záněty horních cest dýchacích a od nich odvíjející se absence v závodních stopách jako by jeho kolegy demoralizovaly. V distančních závodech se dosud ani jednou nevešli do bodované třicítky a ze sprintů bodíky uzmuli jen Koukal a Kožíšek.

LONI A LETOS

Jak si vedli a vedou Češi

Světový pohár k 15. prosinci 2008 (po 6 závodech): 8. Bauer 145 bodů, 30. Kožíšek 49, 50. Jakš 25, 51. Razým 24. 56. Magál 19. Na body dosáhlo pět českých lyžařů běžců třináctkrát.
Světový pohár k 15. prosinci 2009 (po 6 závodech): 28. Koukal 48, 48. Bauer 29, 98. Kožíšek 5.
Tři Češi bodovali čtyřikrát.

"Jistě, myslel jsem si, že budeme závodit víc vepředu," připustil Petrásek. "V přípravě jsme nic extra nepokazili, i testy vypadaly slibně. Nedokážu přesně říct, proč zatím nejezdíme, jak jsme čekali. Časové odstupy za nejlepšími ale nejsou propastné, jen se v olympijském roce špička rozšířila. Zůstáváme stále na dostřel bodovaným místům."

Před minulou "libereckou" sezonou čeští lyžaři trénovali možná až trochu přes závit a před letoškem proto trochu ubrali plyn. Leč efekt se zatím nedostavil. Petrásek však zůstává relativně klidný, protože za první vrchol sezony považuje až seriál Tour de Ski na začátku ledna.

"Vše ostatní je pouze příprava. A té naší pořád věřím. Nejhorší by teď bylo všechno měnit a skákat zprava doleva. A nezapomínejte, lyžování je neuvěřitelně složitý sport. Není to fotbal, kdy se vám může nastřelený míč odrazit do branky..."

Nevýrazný vstup do sezony ale nepřidusil pouze Čechy, nýbrž i další velmoci. Třeba Němce či Estonce, týmy nabité medailisty ze světových šampionátů a olympiád. A do toho všeho o víkendu postavili zbytek světa do pozoru Francouzi. Pět jich v Davosu dojelo v první osmičce! Kdo to kdy viděl? Nemá jejich ohromující výsledek i jiné, temnější pozadí?

"Nechtějte po mně, abych vám říkal cosi podobného o dopingu jako trenér Katky Neumannové Standa Frühauf," usmál se Petrásek. "Když kdysi Rusky po dvou letech dovolené vyjely na svěťák a udělaly si z něj mistrovství republiky..."

Za doping klidně i čtyři roky
V lyžování je prý podle Petráska občas možné leccos. "Lukáš také může v sobotu dojet na 40. místě a v neděli vyhraje. Když někoho chytnou, ať mu nasolí bez pardonu třeba i čtyřletý trest. Do té doby jde ale jen o spekulace."

Nejlepší čeští lyžaři se tedy před Vancouverem upnuli především k Tour de Ski, kde by se měli představit v poněkud zářivějším světle než dosud. K tomu ale potřebují svého vůdce – Lukáše Bauera. A ten panice nepropadá. "Odtrénoval jsem vše, co jsem potřeboval, akorát jsem nejel závody. Brzo snad budu fit," hlásil z Božího Daru.

"Ve čtvrtek by už měl začít lyžovat," plánuje Petrásek. "I já věřím, že se jeho problémy nepotáhnou jako loni celou sezonu a že jen kolem něj minulý týden proletěl nějaký ten smrkanec..."

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...