Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čeští tenisté vedou 3:0

Sport

  17:36
LEIDEN - Čeští tenisté se po roční pauze vracejí do Světové skupiny Davisova poháru. V barážovém zápase v Nizozemsku získali v dnešní čtyřhře rozhodující třetí bod a nedělní závěrečné dvouhry už nemohou na jejich postupu nic změnit.

Tenisté foto: BAS CZERWINSKI ČTK

Tomáš Berdych s Martinem Dammem v dramatickém zápase porazili 3:1 na sety domácí dvojici Peter Wessels, Rogier Wassen. Nehrající kapitáni Tjerk Bogtstra a Jaroslav Navrátil zůstali u sestav, které nahlásili před čtvrtečním losováním. Podle papírových předpokladů měl být zápas jasnou záležitostí českých tenistů, ale na kurtu to vypadalo jinak.

Ve vyrovnaném prvním setu čeští tenisté po sérii brejků na obou stranách utekli do vedení 3:1 a za stavu 5:4 podávali na vítězství. Nizozemci však Berdychův servis prolomili a set nakonec rozhodoval až tie-break. Ve zkrácené hře dominovali favorizovaní Češi a vyhráli ji 7:4.

Wesselse a Wassenem však ztracený set nezlomil. I ve druhé sadě předváděli kvalitní výkon s minimem chyb a trápili Damma s Berdychem přesnými returny pod nohy nabíhajícího hráče. Jednadvacetiletý Berdych navíc marně hledal optimální herní rytmus a po pokažených úderech si několikrát neodpustil zlostná gesta. Na soupeře naopak platil přehled vítěze US Open Damma, který dokázal zúročit své bohaté deblové zkušenosti.

Čeští tenisté ve druhém dějství dlouho nebyli schopni udržet vlastní servis a nad vodou je drželo jen to, že se dokázali prosadit při podání soupeřů. Domácí vedli 5:4, ale Damm za tohoto stavu podání udržel a Češi vyrovnali.

Když pak dvakrát trefili Wesselse na síti do těla, získali pro sebe i následující hru. Při Berdychově podání pak dotáhli i druhý set do vítězného konce.

Třetí set nabídl úplně jiný obrázek než sady předchozí. Všichni tenisté na kurtu celých dvanáct her podrželi vlastní servis, takže musel rozhodovat tie-break. V něm měli tentokrát jednoznačnou převahu Nizozemci, kteří měli za stavu 6:2 výhodu čtyř setbolů. Hned ten první proměnil Wessels esem.

Ve vážné situaci se ocitli čeští tenisté v páté hře čtvrté sady, kdy postupně čelili dvěma brejkbolům. Berdych však vytáhl svou nejúčinnější zbraň v tomto zápase a výbornými servisy soupeře o šanci připravil.

Čeští tenisté měli jen v jediném gamu na zisk soupeřova servisu, ale ve dvanácté
hře nevyužili ani jeden ze dvou brejkbolů, které byly zároveň mečboly. Nakonec došlo znovu na tie-break, v němž si Češi za stavu 6:2 vypracovali další čtyři mečboly.

Dvě šance ještě nevyužili, ale pak Wessels dal volej jen do sítě a mohla vypuknout česká radost. Jako první přiběhl na kurt gratulovat zkušený Jiří Novák, jenž získal v pátek první bod českého týmu. Druhý poté přidal Berdych. Soupeře pro první kolo příštího ročníku Světové skupiny se Češi dozvědí při čtvrtečním losování.

Autoři: ,