Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čeští tenisté ztratili s Belgií dva body

Sport

  17:15
OSTRAVA - Čeští tenisté prohráli v duelu prvního kola Davisova poháru s Belgií oba poslední zápasy. Lukáš Dlouhý nestačil v úvodní dnešní dvouhře na hostující jedničku Steva Darcise, který vyhrál ve dvou setech 7:6 a 6:4. Kolo poháru uzavřelo střetnutí dvou deblových specialistů Pavla Víznera a Rubena Bemelmanse, které Vízner ve třetím setu vzdal. Ve čtvrtfinále Davisova poháru se proti Česku postaví Rusové, kteří v Moskvě vyřadili Srby.

Tenista Lukáš Dlouhý foto: AFP

Dlouhý se ve svém záskoku za Berdycha proti belgickému objevu držel statečně. Než se rozehrál, srážely jej sice nevynucené chyby, ale hlavně při vlastním servisu pak měl na kurtu očividně navrch. Na jeho první podání neměl Darcis dlouho žádnou zbraň, Dlouhý sice na příjmu proháněl protivníka daleko více, ale tajenku úvodní sady stejně musel vyluštit tie-break.
V rozhodující zkrácené hře však Dlouhého jedna z hlavních předností zradila: hned oba úvodní servisy ztratil a za stavu 0:3 zbytek hry psychicky nezvládl.

I s psychologickou výhodou v podvědomí Darcis potvrdil, že je velkou nadějí belgického tenisu. Svůj servis si pohlídal v celém utkání, v páté hře druhého setu jej naopak prolomil Dlouhému a agresivní ofenziva od základní čáry ho dovedla k první výhře v jeho daviscupové kariéře.

Vízner vzdal
V závěrečném utkání celého duelu vzdal ve třetím setu kvůli žaludečním problémům deblový specialista Pavel Vízner souboj náhradníků s Rubenem Bemelmansem. Náhradník za Radka Štěpánka nastoupil do dvouhry takřka po třech letech, přesto si proti dvacetiletému účastníkovi turnajů nižší kategorie Futures zpočátku vedl zdatně. V úvodní sadě si oba tenisté na rychlém taraflexu bez problémů drželi servis, jedinou brejkovou hrozbu musel zachraňovat o deset centimetrů vyšší Vízner.

Diváci v ostravské hale se stejně jako v předchozím souboji Dlouhého s Darcisem dočkaly tie-breakového rozuzlení, které tentokrát lépe zvládl domácí hráč. Rozhodlo jediné Bemelmansovo ztracené podání za stavu 4:3 pro Víznera.

Na začátku druhé sady si oba tenisté v krátkém sledu sebrali servis. První brejk daroval Belgičan Víznerovi vlastní dvojchybou, stav 0:40 pak neodvrátil za další dva gamy pro změnu český hráč. Vízner stále více ztrácel na jistotě, v jedenácté hře znovu prohrál podání a závěrečný zápas musel rozhodnout až třetí set. V něm se na domácím tenistovi stále více
podepisovaly žaludeční problémy, kvůli kterým duel za stavu 2:2 vzdal.

Dnešní zápasy už nemohly nic změnit na tom, že si český týmpoprvé od roku 2002 zahraje čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále proti Rusům
Soupeřem českých tenistů ve čtvrtfinále Davisova poháru budou reprezentanti Ruska. Ti v 1. kole Světové skupiny porazí v Moskvě Srbsko poté, co v dnešní úvodní dvouhře vzdal třetí muž světového žebříčku Novak Djokovič svému soupeři Nikolaji Davyděnkovi, přestože vedl 2:1 na sety. Rusko vede 3:1 a poslední zápas již na jeho postupu nic nezmění.

Srbové doplatili na Djokovičovy zdravotní problémy. Ten těsně před pátečními dvouhrami onemocněl chřipkou a při jeho absenci se Rusové ujali vedení 2:0. Vítěz Australian Open se však na kurtu přece jen objevil a v sobotu týmu pomohl vyhrát čtyřhru, dnes pak překvapivě dobře rozehrál i duel s Davyděnkem, ale když nedotáhl zápas k vítězství ve třech setech,
vzdal.

V Limě si v noci na dnešek zajistili postup do čtvrtfinále Španělé. Domácí Peruánci Luis Horna a Ivan Miranda neuhráli proti Felicianu Lópezovi s Fernandem Verdaskem ani set a po dvou dnech prohrávají nedostižným poměrem 0:3.

Tři zápasy stačily v sobotu k postupu vedle českých tenistů také Američanům, Francouzům a Argentincům
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...