Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Chci překonat světový rekord Železného, netají se po druhém nejlepším výkonu historie Němec Vetter

Německý oštěpař Johannes Vetter hodil 97,76 metrů, k Železného světovému rekordu chyběl necelý metr foto: Twitter.com/ World Athletics

CHORZÓW/PRAHA - Ten rekord zůstával 24 let netknutý, až na nedělním mítinku v polském Chorzuwě se mu přiblížil Johannes Vetter. Historickému maximu, jímž trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa Jan Železný pokořil metu 98,48 metru, se přiblížil na necelý metr – sedmadvacetiletý Němec hodil 97,76 metru, což je druhý nejlepší výkon historie.
  5:00

Pro Vettera to byl sedmý triumf v řadě, přes 90 metrů se letos dostal už pětkrát. Světové tabulky této sezony vede o téměř deset metrů před Níradžem Čoprou z Indie (87,86). „Je to šílené. Neuvěřitelný pocit. 

Dojde mi to až později, ale jsem ohromně pyšný,“ řekl Vetter agentuře SID. „Kdybych měl podmínky jako tenkrát Železný, letělo by to za stovku,“ narážel Vetter na fakt, že při světovém rekordu Železného z roku 1996 v německé Jeně foukal rodákovi z Mladé Boleslavi do zad příznivý vítr.

Fotbal? Ani náhodou

Už odmalička byl Vetter odlišný od svých vrstevníků, kteří byli pohlceni úspěchy německého fotbalu. On si místo kopané šel radši zaplavat. Největší zlom ale nastal, když se na popud rodičů ukázal v atletickém klubu v domovských Drážďanech, kde ihned zaujal. „Trenéři řekli rodičům, že jsem na svůj věk hodně silný a mám švih, zkusil jsem začít házet a ta láska mi vydržela až dodnes,“ popisuje své začátky Vetter, který má velkou zálibu v posilování.

Johannes Vetter

Pak už šlo vše rychle. Díky své pracovitosti a přidávání si po trénincích se v roce 2011 premiérově kvalifikoval na mistrovství Evropy juniorů, kde poprvé překonal sedmdesátimetrovou hranici (71,60), i když to v těžké konkurenci stačilo jen na dvanácté místo. „Věděl jsem, že musím pro úspěch udělat maximum. Začal jsem ještě více posilovat, což mi hodně pomohlo při délce hodů, moje ruka byla najednou skoro dvakrát větší,“ vysvětluje Vetter.

Železný mu věří

V roce 2015 Vetter jel poprvé na mistrovství světa v Pekingu, kde zazářil výkonem 83,79 metru, z čehož bylo překvapivé sedmé místo. Německo mělo rázem s o dva roky starším Thomasem Röhlerem dvě neustále zlepšující se želízka v ohni pro olympiádu v Riu.

Do Brazílie jeli oba Němci v rolích favoritů, Röhler přehodil před hrami devadesátimetrovou hranici, jeho kolega mu během sezony zdatně sekundoval. Očekávání naplnil jen prvně jmenovaný, jenž se radoval ze zlaté medaile, Vetter skončil o šest centimetrů na nepopulárním čtvrtém místě. Náladu si 103kilogramový pořízek spravil o rok později na světovém šampionátu v Londýně, který těsně opanoval před druhým Jakubem Vadlejchem.

Jakub Vadlejch ve finále MS v Londýně

„Rio bylo největším zklamáním mé kariéry, o to víc mě mrzí, že se odložila letošní olympiáda, ke které jsem vše směřoval. Chtěl jsem tam zvítězit a hodit světový rekord, moc mě to mrzí,“ řekl odhodlaně Vetter, jehož záda zdobí tetování starověkého řeckého oštěpaře, v jehož pozadí jsou vyobrazené olympijské kruhy.

„On je jeden z těch vyvolených. Dispozičně neskutečný, silový, výbušný,“ říká o Vetterovi Jan Železný. „Radši jsem stále světovým rekordmanem, to každopádně. Ale víte, že to jednou přijde. Nevěřím tomu, že se nemůže člověk zlepšovat.“

Autor: