Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Čína odmítá zboží z Francie

Sport

  9:23
PRAHA - Vášnivé protesty, které provázejí putující olympijskou pochodeň ve všech místech, probudily v Číňanech vlastenectví. Po incidentu v Paříži se totiž začaly ozývat hlasy vybízející k bojkotu francouzského zboží. I přes odmítavý postoj českých politických špiček k účasti na zahajovacím ceremoniálu olympijských her se však čeští vývozci podobných odvetných opatření neobávají.

Čínskou vládu rozhořčily protesty, které vedly především ve Francii k útokům na štafetu s olympijskou pochodní. foto: PATRICK KOVARIK AFP

Pokus muže v čepici v tibetských barvách sebrat v Paříži planoucí pochodeň čínské atletce na vozíku byl pro mnoho, zejména mladších, obyvatel Číny poslední kapkou. Prakticky ihned po incidentu se na čínských webových stránkách začaly objevovat výzvy k bojkotu francouzského zboží. Mezi firmami, které byly v petici zmíněné patří zejména luxusní značky jako je Louis Vuitton, Givenchy a L'Oréal, uvedlo včerejší vydání ekonomického deníku Financial Times.

Podobná vlna odporu se v Číně v posledních letech zvedla již proti několika světovým značkám, ale nikdy neměla příliš dlouhého trvání. Například před třemi lety zorganizovali čínští obyvatelé podobnou kampaň proti japonským společnostem, ale bez většího dopadu.

Bojkot francouzského zboží by měl být minimalizován i tím, že hned druhý den po zveřejnění byla webová stránky s protestem zablokována. Číňané jsou na možnost pořádat v srpnu olympijské hry v Pekingu hrdí a útoky na pochodeň berou velmi osobně.

Česko se odvety nebojí Při protestech provázejících cestu olympijské pochodně se na většině místech objevovali i Češi. Navíc čeští politici se k účasti na olympijských hrách v Pekingu vyjadřují více než zdrženlivě.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se tento týden vyslovil pro politický bojkot zahajovacího ceremoniálu, a situaci dokonce přirovnal k roku 1936, kdy se olympiáda konala v hitlerovském Německu. Přesto se však čeští exportéři neobávají podobných odvetných opatření vůči svým výrobkům na čínském trhu.

„Myslím, že nám nic takového nehrozí, nejsme žádná velmoc,“ řekl LN Jiří Grund, předseda Asociace exportérů. Podle něj je v pořádku, když se politická špička od podpory organizování her v nedemokratické Číně distancuje. Dopad na český vývoz by takový bojkot mohl mít pouze v případě, že by se jednalo o organizovanou akci všech zemí Evropské unie a Čínští spotřebitelé by sankce na evropské zboží uplatnili plošně. „I tak by to na náš vývoz ale nemělo významný vliv. Ztráty by se pohybovaly v řádech promile,“ dodal Grund.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!