Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Čína podváděla s dětmi v krojích

Sport

  12:35
PEKING - Falešné ohňostroje, falešná zpěvačka a teď i falešné děti různých etnických skupin. To je další podvod, který vyšel najevo týden po slavnostním zahájení olympijských her v Pekingu. Děti oblečené do krojů různých čínských etnických skupin, které při zahájení nesly čínskou vlajku, k dotyčným etnickým skupinám vůbec nepatřily.

Děti, o kterých Čína při zahájení olympiády tvrdila, že pocházejí z 56 etnických skupin na území této země. foto: NICOLAS ASFOURI AFP

Jde už o třetí podobné zjištění, které od 8. srpna vyplulo na povrch.
Nejprve se pekingští organizátoři přiznali, že část dech beroucích
ohňostrojů byla předtočená.

Pak prosákla informace, že devítiletá Lin Miao-kche, která při úvodním ceremoniálu "zpívala" Ódu na vlast, jen otvírala ústa, zatímco zněl zpěv jiné dívenky. Ta ale organizátorům nepřipadala dost hezká, a tak ji na poslední chvíli vyměnili.

Wang Wej z pekingského organizačního výboru se snažil před novináři nejnovější poznatek zlehčit, když uvedl, že neví, odkud vlastně děti, které při zahájení her představovaly 56 čínských etnických skupin, jsou. "Pro čínské účinkující je typické, že nosí různé kroje různých etnických skupin. Není na tom nic zvláštního," řekl.

Děti byly z herecké skupiny Galaxy Children's Art Troupe, která sdružuje především mladé herce a herečky z většinového etnika Číňanů - Chanů - tvořícího 92 procent z 1,3 miliardy obyvatel Číny.

Program úvodního, čtyři a půl hodiny trvajícího ceremoniálu her nicméně tvrdil, že děti jsou zástupci všech čínských etnických skupin. "Padesát šest dětí z padesáti šesti čínských etnických skupin se shlukuje kolem čínské národní vlajky jako zástupci padesáti šesti čínských etnik," píše se v materiálu, který dostali novináři jako průvodce zahájením olympiády.

Toto zjištění přichází v době, kdy se Čína snaží udržet mimo ohnisko pozornosti médií konflikty s etnickými menšinami, především s původními obyvateli Tibetu a s převážně muslimskými Ujgury z provincie Sin-ťiang.

Autor: