Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Čína se mými radami neřídila

Sport

  10:39
PRAHA - Na začátku trenérské dráhy si vyzkoušel exotické angažmá. Slavomír Lener (53) se v sezoně 1984–85 postavil na střídačku čínských hokejistů. „Byla to dobrá zkušenost, i když jsem vydělal jen 500 dolarů,“ usmívá se kouč švédského Linköpingu.

Kouč Slavomír Lener foto: ČTK

* LN Jak jste se k trénování čínské reprezentace dostal?

Tehdy přišla nabídka na stáž na hokejový svaz. Byla to nějaká výměna, do Československa zas zamířili trenéři ping-pongu. Dost lidí to přede mnou odmítlo, mě a Vladimíra Šustka to ale zaujalo.

* LN Jak probíhal výběr hráčů?

Ten jsme měli už předem daný. Reprezentace byla celou sezonu pohromadě, jen uprostřed přípravy se udělala přestávka a odehrála se liga. Tedy přesně opačně, než to funguje v Evropě. Během dvou týdnů pak byli zpátky v národním týmu.

* LN Byl jste s nominovanými hráči spokojen?

V lize jsem pak viděl větší talenty, ale do reprezentace je nebylo možné zařadit.

* LN Proč?

Moc jsme do toho neviděli, nevím, jestli v tom hrály roli nějaké politické důvody. Podle mě chtěli mít hodně mladé mužstvo.

* LN Musel jste něco v přípravě změnit?

Dost věcí. Číňané měli naplánováno jen pět přípravných utkání. Měli představu, že budou jen trénovat a pak všechno vyhrají. My jsme dobře věděli, že můžeme něčeho dosáhnout, jen když odehrajeme hodně utkání. Podařilo se nám sezvat týmy z celého světa a sehráli jsme 35 zápasů.

* LN Co na to říkali Číňané?

Vedení nám moc na ruku nešlo, skřípalo to. Nechápali třeba, proč dáváme ve středu hráčům volno a proč nechceme, aby trénovali sedm hodin denně.

* LN Jak jste pak dopadli na MS?

Vybojovali jsme postup do divize B, takže to byl úspěch.

* LN Nechtěl jste trénovat dál?

Navrhovali jsme, aby se ze stáže stalo angažmá. A tím jsme skončili. (smích) Tým převzal čínský trenér a hned následující rok spadli zase níže. Přitom jsme jim radili různé věci, třeba ať pošlou hráče na zkušenou do Evropy. Nikdo se tím ale neřídil...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...