Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Čína se otevírá. Bikinám

Čína se otevře světu. Tak znělo a zní zaklínadlo těch, kteří považují olympiádu v komunistickém režimu za báječný nápad. A vida – ono to funguje. Alespoň pokud jde o plážový volejbal a bikiny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Romann

17. 8. 2008 10:51
Čínská ekonomická expanse v Súdánu.

Čínská ekonomická expanse v Súdánu.

Ropa byla objevena v roce 1978. Původní odhad zásob činil 1,6 miliardy barelů, což tehdy řadilo zemi na 37. místo na světě. Zájem o Súdán se zvýšil s objevem zemního plynu, jehož zásoby se odhadují na 85 miliard m3. Nepřetržité boje, které vedly malé skupiny ozbrojenců a zhoršující se bezpečnostní situace, nakonec donutily nadnárodní monopoly opustit ropná pole. Jejich místo zaujal jiný gigant - Čínská národní ropná společnost a koncem téhož roku započal rozsáhlejší export ropy.

Byznys = lidská práva

Spojené státy se okamžitě rozhodly: přišla doba chránit lidská práva v Súdánu. Odstartovala propagandistická kampaň proti Chartúmu. V roce 2005 objevili čínští geologové rozsáhlá ropná ložiska v jižní části Dárfúru. Spojené státy nepřepadly v té době Súdán jen proto, že uvázly v Iráku a Afghánistánu. Čínská ekonomická expanze v Africe již dlouho dobu znepokojuje USA i EU. Objem vzájemného obchodu ČLR-Afrika se za prvních 10 měsíců... Pokračovanie na: http://voltaire.netkosice.sk/" target="_blank" rel="nofollow">http://voltaire.netkosice.sk, Trezor, téma: Čínská ekonomická expanse v Súdánu

0 0
možnosti