Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Číňané zatýkali, prý teroristy

Sport

  13:16
PEKING - Jen tři dny před zahájením olympiády oznámily čínské úřady, že zatkly 18 údajně zahraničních teroristů v provincii Sin-ťiang na západě země. Již v pondělní si teroristický útok na pohraniční celní úřad v Kašgaru vyžádal 16 obětí.

Ujgurští muslimové z Kašgaru kráčejí kolem plakátů na olympiádu v Pekingu.

"Policie v Sin-ťiangu již zadržela 18 teroristů pocházejících ze zahraničí," řekl v televizi regionální tajemník komunistické strany v Kašgaru Š' Ta-kang. Neupřesnil však, kdy k zadržení došlo, naznačil jen, že to bylo letos. Neoznámil ani, jaké národnosti jsou zadržení a z čeho jsou obviňováni.

Pachatele pondělního atentátu v Kašgaru obvinil, že se pokoušeli "vést násilnou a psychologickou válku proti olympijským hrám". "Chtěli změnit rok 2008 v rok smutku pro Čínu," zdůraznil.

Vyšetřovatelé dnes o něco dříve oznámili, že pachatelé pondělního atentátu byli místní taxikář a trhovec se zeleninou, oba z řad ujgurské menšiny v Kašgaru. Policie prý v jejich bydlištích našla devět podomácku vyrobených bomb, střelnou zbraň a agitační materiály "propagující džihád", svatou válku muslimů.

Podle policie jsou zadržené zbraně "podobné těm, které byly zabaveny při zásahu proti takzvanému Východoturkestánskému islámskému hnutí (ETIM)" loni v lednu. Útočníci nákladním autem najeli do oddílu pohraničníků, kteří běželi hromadně v rámci ranního joggingu, poté vyskočili z kabiny, hodili do skrumáže granáty a začali do dalších bodat noži. Zbylí pohraničníci je přemohli a na místě zadrželi.

V celém Sin-ťiangu byl po útoku posílen počet silničních kontrol, zintenzivnily se prohlídky vozidel, autobusů, zavazadel i osob. Budovy úřadů a prostranství před nimi jsou střeženy ještě přísněji.

Možná nechtěnou další obětí zostřených bezpečnostních opatření se stali ale také dva japonští novináři, které čínská policie v Kašgaru údajně zbila a zadržela poté, co chtěli natáčet na místě atentátu. Japonsko si na postup čínských úřadů vůči novinářům hodlá v Pekingu diplomaticky stěžovat, napsala agentura Reuters.

Obyvatelé Kašgaru, pocházející většinou z řad ujgurské menšiny, se k pondělnímu teroristickému útoku nechtějí s novináři bavit. "Bojíme se, že po těchto událostech to tu bude pro Ujgury ještě těžší," řekl pouze jeden obchodník na tržišti identifikovaný jako Ibrahim. 

Ujgurská emigrace v zahraničí dnes popřela tvrzení čínských úřadů, že atentát mají na svědomí ujgurští islámští radikálové. "Ujgurové nepodporují žádné činy, vedoucí k prolévání krve," praví se v prohlášení předsedy Ujgurského světového kongresu Rebiji Kadíra.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.