Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Co dál? Křišťálový glóbus

Sport

  9:02
PRAHA - Stoupá stále výš a výš. Před dvěma lety v italském Bormiu získala Šárka Záhrobská na mistrovství světa senzační bronz. A ve stejné disciplíně vybojovala v pátek pozdě večer ve švédském Aare historické zlato. Kam chce dvaadvacetiletá česká hvězda bílých svahů stoupat dál? „Plánuju útok na malý Křišťálový glóbus,“ prohlásila včera šampionka po příletu do Prahy.

Šárka Záhrobská foto: AFP

Jste mistryně světa ve slalomu, váš život se určitě změní. Jste na to připravena?
Zatím žádnou změnu necítím. Beru jako velký úspěch nejen to, že jsem vyhrála mistrovství světa, ale to, že jsem vůbec poprvé zvítězila mezi nejlepšími. Tahle sezona je už v téhle chvíli tak strašně úspěšná, že mi náladu nemůže nic zkazit.

Už vám vlastně došlo, co jste dokázala?
Po bronzu z Bormia jsem si myslela, že jsem si to uvědomila hned. Ale asi až po roce mi došlo, co to vlastně bylo za ohromný úspěch. I s tímhle zlatem mi to dojde později...

Za Šárkou je tma, říká její otec a trenér

Trojkombinace. Tak mluví o senzačních úspěších své dcery Šárky Petr Záhrobský. „Byla mistryní světa v žákyních, byla mistryní světa v juniorech a teď je i seniorskou mistryní,“ vypočítává hrdý otec a trenér v jedné osobě.

Páteční triumf ze švédského Aare ale pochopitelně staví nejvýše. „Je dobře, že je na stupních před Schildovou a Pärsonovou, protože to jsou špičkové závodnice.

Poklona pro Šárku,“ zdůrazňuje.

 Podle Záhrobského přišel titul světové šampionky dříve, než čekal. O to bylo jeho štěstí po skončení druhého kola větší. „Když se vám povede něco, na čem pracujete skoro dvacet let, tak jdou ty emoce ven. Měl jsem ohromnou radost a nestydím se za to. Pärson (otec a trenér švédské hvězdy Anji Pärsonové - pozn. red.) mi pak přišel poblahopřát, ale bručel při tom jako medvěd,“ usmívá se Záhrobský.

Stejně jako jeho dcera souhlasí s tím, že další metou bude útok na celkové vítězství ve slalomu Světového poháru - malý Křišťálový glóbus. „Může se objevit do roka, do dvou. Také už máme další disciplínu,“ naráží na letošní zlepšené výsledky Šárky v obřím slalomu. „V obřáku Šárka předběhla svůj vývoj,“ říká.

Záhrobský zároveň upozorňuje na to, že české sjezdové lyžování nemá momentálně kromě jeho dcery co nabídnout. „Pokud se rodiče nemohou dětem obětovat, tak je to špatné, protože u nás není trenérské zázemí,“ míní. „Za Šárkou je tma, ostatní ženy z reprezentace nedosahují v žádném případě ani desetinu toho, co ona.“

Před dvěma lety jste byla bronzová na mistrovství světa, letos jste se poprvé prodrala na stupně vítězů při závodech Světového poháru, teď se vám na krku houpe zlato ze světového šampionátu. Co bude dál?
Plánuju útok na malý Křišťálový glóbus, za celkové vítězství ve Světovém poháru. Ale zatím jen ve slalomu. Přece jen, na velký glóbus za celkové vítězství mám ještě spoustu času.

Ale letos vám kromě slalomu vychází nad očekávání i obří slalom, že?
To je pravda, ale tam je to mnohem složitější. Je to určitě těžší disciplína než slalom a je v ní také mnohem větší konkurence. A rychlé disciplíny? Na ně mám taky ještě čas.

Zlatý slalom jste dokončila v pátek, ale vyhlašování proběhlo až v sobotu večer. Jak jste si ceremoniál užila?
Bylo to moc krásné. Pěvecký sbor zpíval hymnu česky a úplně nádherně, s krásnou výslovností. Zatleskala jsem jim, snad si toho všimli.

Dojalo vás to?
Ne že bych měla slzy v očích, ale bylo to příjemné.

Jak český triumf přijaly vaše soupeřky?
Spousta lidí mi po závodě gratulovala a myslím, že mi to opravdu přáli. Byla jsem překvapená.

Už jste vlastně stačila zlato pořádně oslavit?
Ten páteční den byl dost dlouhý, protože slalom se jel až večer. Pak byla ještě tisková konference a dopingová kontrola... Domů jsem se dostala až o půlnoci. Připili jsme si šampaňským a vínem a já šla spát. Ani nevím, kdy přišel zbytek týmu.

Sezona ale pokračuje. Kdy se vrátíte k tréninku?
Teď budeme dva dny trénovat ve Špindlerově Mlýně a ve čtvrtek letím na další závody Světového poháru do španělské Sierry Nevady.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!