Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Co se mohlo p*dělat, to se p*dělalo, rozčiluje se řidič nejlepšího českého kamionu na Dakaru

Sport

  11:45
Arequipa - Martin Prokop mezi automobily a Martin Macík v kategorii kamionů se i po náročné 5. etapě Rallye Dakar drží v elitní desítce průběžného pořadí. Ani jednomu se sice ve středu nevedlo podle představ, Prokop je však nadále devátý a Macík čtvrtý. O nejlepší český výsledek se postaral Martin Kolomý, jenž dojel sedmý.

Kamion Liaz Martina Macíka. foto: ČTK/AP

Pošesté z deseti účastí nedojel Dakar. Strýc Karel přitom věštil Lopraisovi triumf

„Byla to opět hodně pěkná etapa, akorát v druhé půli jsem lehce ztratil výkon a některé duny jsme museli přejíždět na třikrát. Ale jak tak koukám, nic moc se za námi neděje, problémy měli i ostatní,“ uvedl Kolomý, který na nejrychlejšího Eduarda Nikolajeva ztratil 21 minut.

Pilot Buggyry ale v první části etapy pomáhal ruskému lídrovi průběžného pořadí, jenž skončil na boku, a zástupci týmu avizovali, že by mělo dojít dodatečně k úpravě jeho času. 

Nešlo nám zatáčet doleva ani doprava

Již ve středu se jim podařilo vyreklamovat původně udělenou čtyřhodinovou penalizaci. Kolomý, který po pondělních problémech přišel o šanci bojovat o přední umístění, je nyní průběžně 14.

„Letošní Dakar se mi opravdu hodně líbí, když bude každý takový, tak já budu spokojený. Zrušení penalizace je povzbuzení do dalších etap,“ dodal Kolomý. Za cíl si dal posun do elitní desítky, na tu nyní ztrácí přes tři hodiny.

Rallye Dakar, 3. etapa: San Miguel de Tucumán - San Salvador de Jujuy. Český...

Macík udržel průběžně čtvrté místo, ale ve středu zajel až 13. čas. Mechanik Michal Mrkva totiž musel v průběhu etapy opravovat řízení. 

Navíc posádka zapadla v dunách a v závěru ji přibrzdil defekt. „Co se mohlo podělat, to se podělalo. Nechci být pesimistický, měl bych být šťastný, ale nejde to,“ ulevil si Macík.

Největší komplikací byly problémy s řízením. „Nešlo nám zatáčet doleva ani doprava, což byl velký průšvih. Michal to dokázal opravil za 15 minut,“ popsal pilot týmu Big Shock Racing.

Prokop: Ztratili jsme spoustu času

„Nasadili jsme tempo a začali předjíždět soupeře, ale znova se objevil problém s řízením. Vyletěli jsme z trati, trochu se potloukli a opravovali... Asi tak 30 minut. A když jsme si mysleli, že už to horší být nemůže, tak jsme udělali ještě defekt na pravém zadním kole,“ dodal.

Kritická slova volil ve středu i Prokop, jenž dojel čtrnáctý a na nejrychlejšího Stéphanea Peterhansela z Francie ztratil téměř 55 minut. 

„Ve druhé části etapy jsme se bohužel nevyhnuli chybám, hlavně navigace nám hodně nešla.“

Josef Macháček v pořadu Rozstřel.
Zničená zeď na stadionu v senegelském Dakaru, kde zemřelo devět lidí.

„Ztratili jsme spoustu času, museli se vracet, jet proti dunám, zapadli jsme a dlouho jsme se kopali ven. A pak jsme v dalším údolí odbočili moc brzy ven z kaňonu, takže jsme se museli opět vracet,“ popsal pilot týmu MP Sports.

Prokop je stále průběžně devátý s odstupem 2:17:27 na Peterhansela, s úvodem rallye ale moc spokojený není. 

„Škoda, mrzí mě to. Vidíme, že auto funguje, ale neměli jsme žádnou čistou etapu a furt děláme nějaké blbosti. Doufám, že to v dalších dnech vylepšíme,“ přál si.

Engel: Podepsala se na mě smůla

Mezi motocyklisty je nadále českou jedničkou Milan Engel. Přibrzdil ho však problém s nedostatkem paliva a klesl z 30. místa na 34. 

„Nedopadlo to moc dobře a podepsala se na mně smůla. Začátek jsem jel dobře, ale osm kilometrů před cílem mi došel benzín. Nikdo z jezdců mi nezastavil, ale pomohli mi místní. Z nějakého mopedu jsme vycucali benzín. Strávil jsem tam tak dvacet minut,“ řekl jezdec týmu Moto Racing Group. 

„Jednou mě přejela motorka. Jela minimálně padesátkou. Trefila mě do kolena a...

Před erzetou přitom měl nádrž plnou. „Netuším, kde se stala chyba,“ pokrčil rameny.

O nejlepší výsledek se postaral dvaačtyřicátý Jan Brabec. 

„Pořadatelé slibovali, že to bude brutál a byl to brutál. Zase jsem netrefil jeden bod a na chvíli se zasekl. Ale s rychlostí jsem spokojený, nejsem unavený, nálada dobrá,“ řekl Brabec po posunu na průběžné 53. místo. 

Macháček: Čeká nás bahno, déšť a sníh

Bez dvouhodinové penalizace ze sobotního prologu by byl těsně za Engelem.

Osmihodinovou penalizaci ve středu dostala čtyřkolkářka Olga Roučková, neboť nestihla v časovém limitu projet první část etapy a do bivaku pak jela objížďkou. 

V kategorii čtyřkolek byl z Čechů v 5. etapě nejlepší Josef Macháček, průběžně je nejvýše 21. Zdeněk Tůma.

Legendární český závodník na čtyřkolce Josef Macháček.

Dnes se účastníci jubilejního 40. ročníku slavné rallye přesunou do Bolívie, kde by je mělo čekat mnohem horší počasí. Pořadatelé proto již s předstihem zrušili pro motocykly a čtyřkolky první část 6. etapy.

„Z obrovských dun a z přijatelných teplot vyrážíme do chladu a vody. Čeká nás bahno, déšť a podle pořadatelů dokonce sníh,“ uvedl Macháček. 

„Z vyprahlého pekla se tak stane mrazivé. V minulém ročníku jsem měl právě nejvíce havárií v Bolívii, když jsem padal v bahně a na kluzkém terénu,“ dodal Tůma.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč