Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Comeback roku završen: Clijstersová ovládla US Open

Sport

  8:43
NEW YORK - VIDEO Belgická tenistka Kim Clijstersová korunovala svůj návrat na kurty po mateřské pauze triumfem na US Open a stala se první nenasazenou vítězkou dvouhry žen v historii turnaje. V nedělním finále porazila Dánku Caroline Wozniackou 7:5 a 6:3. Šestadvacetiletá Clijstersová je první matkou, která dokázala vyhrát grandslamový turnaj od roku 1980, kdy Australanka Evonne Goolagongová triumfovala ve Wimbledonu.

Kim Clijstersová s pohárema dcerkou. foto: ČTK

US Open bylo teprve třetím turnajem, který Clijstersová hrála po návratu na dvorce a osmnáct měsíců po narození dcery Jady. Po proměněném mečbolu klesla na kolena a vzlykala štěstím, pak vyšplhala do hráčské lóže políbit svého manžela Briana Lynche. Malá Jada si později na kurtu vesele hrála se stříbrným pohárem.

"Tohle nebylo v plánu. Chtěla jsem jen odehrát tři turnaje a dostat se do rytmu tenisového světa," řekla Clijstersová na kurtu. "Takže teď nemám slov, jsem jen ráda. Je to moc vzrušující," pronesla tenistka, která za výhru získala odměnu 1,6 milionu dolarů.

Cestou za titulem porazila Američanku Venus Williamsovou a v semifinále také její sestru a obhájkyni titulu Serenu. Ve finále chvilku trvalo, než našla svůj rytmus, ale ke konci už pálila vítězné údery z obou stran. Celkem jich dala šestatřicet. Triumf na US Open si bývalá světová jednička zopakovala po třech letech. V roce 2005 hrála turnaj naposledy, o rok později byla zraněná a pak ukončila kariéru, aby se nyní úspěšně vrátila.

ŠAMPIONKA US OPEN KIM CLIJSTERSOVÁ:

"Být matkou je nejkrásnější pocit na světě a už se nemůžu dočkat, až příští týdny strávíme společně a zase budeme mít doma běžný program," těšila se Clijstersová, zatímco v jedné ruce držela pohár a ve druhé se jí vrtěla v náručí neposedná dcera Jada. Ve Flushing Meadows hrála díky divoké kartě, protože odehrála dostatek turnajů, aby byla zařazena do žebříčku WTA.

Devatenáctiletá Wozniacká hrála první grandslamové finále a ve větru se převážně bránila. "Bohužel jsem prohrála, ale ona (Clijstersová) je skvělá a zaslouží si to," řekla tenistka, která se mohla stát první dánskou vítězkou turnaje velké čtyřky.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...