Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Contador opět upadl, vyhrál mladík Hagen

Tour de France

  17:09aktualizováno  17:56
PAŘÍŽ - Šestou etapu letošní Tour de France opět poznamenaly pády. V závěrečném "mokrém" spurtu pak triumfovalo mladé eso hromadných dojezdů - Nor Edvald Boasson Hagen z týmu Sky. Za ním dojel Australan Matthew Goss a třetí lídr celkového pořadí a krajan Hagena - Thor Hushovd.

2011 Tour de France: Vlevo druhý v šesté etapě Goss, uprostřed vítěz Boasson Hagen, vpravo třetí Hushovd. foto: Reuters

226,5 kilometrů dlouhou etapu z Dinan do Lisieux výrazně ovlivnilo počasí - v úvodu a poté poslední kilometry před cílem totiž na závodníky silně pršelo. Na mokrou trať doplatil i největší favorit závodu Španěl Alberto Contador, který upadl necelých 30 kilometrů před cílem.

ROMAN KREUZIGER

"Nejdelší etapa byla hlavně dost vlhká. Chvíli padaly i kroupy, bylo to dost nepříjemné, ale pro všechny stejné. Člověk na tom mokru musí víc dávat pozor, ale zas se to nedá přehánět, aby ho všichni 'nezmastili'... "Ten závěr mě trošku mrzí. Najel jsem tam dost zezadu, přitom dojezd byl takovej, že se tam dalo něco vymyslet. Bohužel to dnes nevyšlo, ale nic se neděje. Ještě bude spousta možností, kdy se můžu ukázat. Důležité bylo, že jsme noc neztratili a nikdo nespadl."

Tentokrát narozdíl od středeční etapy kolo svého parťáka Daniela Navarra neodmítnul a spolu se svým krajanem následně čelo pelotonu ve stoupání na poslední horskou prémii (čtvrté kategorie) dojel. Potvrdila se ale opět slova expertů, že stáj Saxo Bank-SunGard nepřivezla do Francie příliš silnou sestavu, která má nyní ještě před Alpami a Pyrenejemi velké problémy ochránit svého lídra.

Závěrečnému spurtu předcházelo dvoukilometrové stoupání s převýšením 88 metrů. Na něm se oddělila zhruba šedesátičlenná skupinka favoritů, ovšem bez hvězdného Marka Cavendishe. Toho ale dokázal skvěle zastoupit parťák ze stáje HTC-Highroad Matthew Goss.

Spurt nejprve rozjel mladík Rabobanku Bauke Mollema, ale excelentní vrchař 400 metrů před cílem odpadl a do čela se prodral čtyřiadvacetiletý Nor Edvadl Boasson Hagen. Spurter, ale také skvělý časovkář sestavy Sky, nakonec zvítězil právě před Gossem. Třetí dojel lídr závodu a krajan Hagen (a dosud jediný norský vítěz etapy na Tour) Thor Hushovd.

"To je neuvěřitelné. Vyhrál jsem poprvé etapu na Tour, zrovna když tu byli mí rodiče," radoval se mladý Nor, jenž v závěru vytěžil maximum z práce svého kolegy z týmu Sky Gerainta Thomase. Hagen se dostal díky triumfu do vedení v pořadí mladíků do pětadvaceti let.

2011 Tour de France: potrhaný Alberto Contador.

Čech Roman Kreuziger dojel 42. ve stejném čase a ve společnosti spolufavoritů Vinokurova, Contadora, Gesinka i bratří Schlecků. Celkově českému závodníkovi patří 47. místo. V pátek na závodníky čeká poslední rovinatá 218 kilometrů dlouhá etapa před vjezdem do hor.

6. etapa: Dinan - Lisieux (226,5 km)

1.Boasson Hagen (Nor.) 5:13:37 hod., 2. Goss (Austr.), 3. Hushovd (Nor.), 4. Feillu (Fr.), 5. Rojas (Šp.), 6. Vichot (Fr.), 7. Gilbert (Belg.), 8. Ciolek (Něm.), 9. Marcato (It.), 10. Jeannesson (Fr.), ...42. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Hushovd 22:50:34, 2. Evans (Austr.) -1, 3. F. Schleck (Luc.) -4, 4. Millar (Brit.) -8, 5. Klöden (Něm.), 6. Wiggins (Brit.) oba -10, 7. Thomas (Brit.), 8. Boasson Hagen, 9. Fuglsang (Dán.), 10. A. Schleck (Luc.) všichni -12, ...34. Contador (Šp.) -1:42, 47. Kreuziger -2:29.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!