Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Contador vyhrál první alpskou etapu Tour a oblékne se do žlutého

Sport

  17:39
Verbier (Švýcarsko) - Alberto Contador vyhrál dnešní 15. etapu Tour de France, která zavedla peloton poprvé do Alp. Díky tomu se španělský lídr stáje Astana dostal o více než minutu a půl do čela průběžné klasifikace. Český cyklista Roman Kreuziger dojel do švýcarského Verbieru na jedenáctém místě se ztrátou více než dvou minut a celkově mu patří 16. pozice.

Contador a jeho vítězné gesto. foto: ČTK

 

Dlouho očekávaná první alpská etapa přinesla jasnou odpověď na to, kdo je nejvážnějším kandidátem na celkové prvenství. Z dvojice jezdců Astany měl mnohem více sil předloňský vítěz Tour Contador, jenž nastoupil v závěrečném stoupání šest kilometrů před cílem. Zpovzdálí jej sledoval pouze Lucemburčan Andy Schleck, ostatní včetně Lance Armstronga nebo obhájce Carlose Sastreho na jeho tempo rezignovali.

V druhé vlně se chvíli držel i Kreuziger, barvy Liquigasu ale po chvíli musel hájit už jen Vincenzo Nibali. Ten nakonec skončil na stupních vítězů. Český jezdec se vlastním tempem dostal do cíle s mankem 2:06 a na vysněnou elitní desítku ztrácí už téměř minutu a půl.

Letošní Tour už skončila pro bývalého mistra světa Toma Boonena, jenž si musel právo startu po své kokainové aféře vybojovat u arbitrážního soudu Francouzského olympijského výboru. Osmadvacetiletý Belgičan měl v noci horečku a kvůli virovému onemocnění do dnešní etapy nenastoupil. Někdejší vítěz bodovací soutěže byl letos v boji o zelený trikot až devětasedmdesátý.

Autor: