Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čtrnáctou etapu Tour vyhrál Ivanov, v čele se udržel Nocentini

Sport

  17:38
PAŘÍŽ - Ruský cyklista Sergej Ivanov se stal vítězem 14. etapy Tour de France, která vedla z Colmaru do Besanconu.

Tour de France. foto: ČTK

V cíli měl náskok 16 sekund před skupinou pronásledovatelů. V té nechyběl ani Američan George Hincapie, jenž se díky tomu posunul na druhou příčku průběžné klasifikace o pět sekund za stále vedoucího Itala Rinalda Nocentiniho. Český jezdec Roman Kreuziger dokončil etapu v hlavním poli. Celkově je patnáctý.

Hned v úvodu 199 kilometrů dlouhé etapy se oddělila od pelotonu zhruba patnáctičlenná skupina, která si za hustého deště vyjela náskok až deseti minut. Po sérii nástupů jednotlivých uprchlíků se v závěru ujal až pokus Ivanova. Ten na posledních deseti kilometrech těsný náskok udržel a získal pro stáj Kaťuša premiérové prvenství na Tour. Čtyřiatřicetiletý ruský šampion se etapového vítězství dočkal už v roce 2001, kdy jezdil za tým Fassa Bortolo.

Peloton dorazil do Besanconu právě včas, aby nedošlo ke změně držitele žlutého trikotu. Nocentini nakonec nejlépe postavenému členovi přední skupiny Hincapiemu těsně odolal, hlavní favority včetně Kreuzigra ale Američan odsunul. Český lídr stáje Liquigas je nyní se ztrátou dvou minut a 40 sekund na patnácté příčce.

Etapu poznamenala tragická nehoda doprovodného policejního motocyklu, při které zahynula divačka. Podle informací policie stroj zachytil jednašedesátiletou ženu, která přecházela silnici. Neovladatelná motorka potom narazila ještě do dvou dalších lidí a zranila je.

Na cyklisty čekají v neděli první alpské kopce a dá se předpokládat, že Nocentini nástupu vyhlášených vrchařů už neodolá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!