Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skalp Kanady měli na dosah, nakonec padli. Curleři do semifinále nepostoupili

Tomáš Paul v zápase s Kanadou. foto: Reuters

Nejprve si poradili v divokém utkání s USA, vyrovnanou bitvu s Kanadou rozhodoval až extra end. V něm si Češi vytvořili výhodu, kterou však nepovedeným kamenem zahodili. Tomáš a Zuzana Paulovi prohráli s Kanadou, která brala zlato při olympijské premiéře soutěže smíšených dvojic v Pchjongčchangu, 5:7 a přišli o naději na postup do semifinále.
  9:15aktualizováno  15:16

České manželské duo v turnaji spadlo na skóre tří vítězství a pěti porážek. Češi se dělí o šestou příčku a nemohou už dosáhnout na boje o medaile. 

Turnaj Paulovi zakončí v pondělí duelem s pořadatelskou Čínou. „Pořád máme velkou motivaci. Náš realistický cíl bylo páté až sedmé místo. Pokud porazíme Čínu, tak cíl splníme. Do zápasu půjdeme s velkým soustředěním a tím, že chceme vyhrát,“ řekla po zápase s Kanadou novinářům Paulová.

Naděje na postup už nebude, přitom k ní nebylo daleko.

Do poloviny utkání s Kanadou šlo o zcela vyrovnanou partii. Oba týmy se po jedničkových endech propracovaly ke stavu 2:2.

Když už se ve čtvrtém endu zdálo, že by mohli Češi vyrovnaný zápas otočit na svoji stranu, zahráli Kanaďané double take out, díky němuž vyčistili kruhy od českých kamenů.

Problém pro Čechy přišel v pátém endu. Kanaďané postavili hradbu tří kamenů těsně nad nejmenším cílovým kruhem, Češi se jich nedokázali zbavit. Posledním kamenem ale Paulovi situaci zachránili a Kanadě věnovali jediný bod.

Při následující power play navíc Paulovi otočili vývoj utkání a přehodili skóre do vedení 4:3. V předposledním endu pak přidali ještě jeden bod. Kanaďané ale na poslední chvíli situaci zachránili a dostali zápas do extra endu. 

V deváté hře měli navrch Češi. Předposledním kamenem ale Tomáš Paul nešťastně posunul Kanaďany do vítězné pozice, kterou si už dvojice John Morris a Rachel Homan vzít nenechala.

„Nedá se říct, že to byla smolná porážka, curling se musí hrát do posledního kamene. Nemůžeme čekat, že nám dvojnásobný olympijský vítěz podá po šesti endech ruku,“ hodnotila utkání Paulová.

„Primárně jsme na sebe pyšní, že jsme se vrátili, protože po sobotě jsme nešli spát v úplně dobré náladě. Je důležité, že jsme se dokázali zvednout a ukázali to, co umíme,“ připomněla nepovedené zápasy s Velkou Británií a Švýcarskem.

Poslední kámen rozhodl drama s USA

V brzkých ranních hodinách našeho času Paulovi svedli napínavou bitvu s Američany. 

V zápase nahoru a dolů nejprve vedli 3:1, Američané pak třemi body otočili. Ve čtvrtém endu Paulovi kontrovali čtyřmi body a dostali se do vedení 7:4.

Vicky Persingerová a Christopher Plys v pátém endu srovnali, šestý skončil po Paulově chybě bez bodu a po sedmém Češi ztráceli 7:8.

O osudu utkání rozhodl až poslední hod Paulové v osmém endu. Češka vyrazila z kruhů americký kámen a další trojkou strhla výhru na českou stranu.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...