Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Cyklista Sosenka měl pozitivní dopingový test

Sport

  20:02
PRAHA - Cyklista Ondřej Sosenka měl na červnovém mistrovství republiky v časovce jednotlivců v Třeboni pozitivní test na zakázanou látku metamfetamin a jeho metabolity. Oznámilo to dnes vedení týmu PSK Whirlpool-Author, za který světový rekordman v hodinovce závodí. Sosenka má od stáje pozastavenou činnost s tím, že pokud analýza B vzorku doping prokáže, bude propuštěn.

Sosenka na republikovém mistrovství. foto: ČTK

"Tým se od jeho prohřešku distancuje a s okamžitou platností mu do analýzy B vzorku pozastavil smlouvu. Pokud bude pozitivní i druhá zkouška, končí ze dne na den v našem týmu. Ondřej Sosenka vážně porušil pravidla a nejvíc uškodil jen sám sobě, protože to pro něj zřejmě znamená konec kariéry," stojí v prohlášení profesionálního kontinentálního týmu, které ČTK poskytl manažer stáje Vladimír Vávra.

Sosenka dojel 26. června v mistrovské časovce na šestém místě se ztrátou 2:18 minuty na vítězného Františka Raboně. V minulosti získal v této disciplíně šest domácích titulů.

"Závodníci mají ve smlouvách v souladu s regulemi Mezinárodní cyklistické unie klauzuli o sankcích v případě použití zakázaných látek, takže nic jiného než vyhazov následovat nemůže. Mrzí nás, že se takto provinil náš závodník, protože stáj PSK Whirlpool-Author proti dopingu tvrdě bojuje," uvedlo vedení nejlepšího domácího týmu.

Dvaatřicetiletý jezdec začal jezdit za PSK Whirlpool-Author před letošní sezonou, ale nedokázal navázat na svá nejlepší léta, během kterých závodil za italskou stáj Acqua&Sapone či polský tým CCC Polsat. K jeho největším úspěchům patří dva triumfy v etapovém závodě Kolem Polska, před šesti lety vyhrál Závod míru. Už tři roky drží světový rekord v hodinovce, který vytvořil výkonem 49,700 kilometru na moskevské olympijské dráze v Krylatském.

Autor: