Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Štybar ve spurtu vyhrál třetí etapu Eneco Tour a je třetí

Sport

  17:56aktualizováno  22:01
SCHOUWEN-DUIVELAND (Nizozemsko) - Cyklista Zdeněk Štybar vyhrál třetí etapu závodu Eneco Tour, který se jede v Nizozemsku a Belgii, a v průběžném pořadí se posunul na třetí místo. Vedení udržel Francouz Arnaud Démare, na kterého český jezdec ztrácí jen tři sekundy.

Zdeněk Štybar foto: ČTK

Štybarovi, jenž se nedávno vrátil k závodění po téměř čtyřměsíční přestávce zaviněné problémy s kolenem, vyšel útok v závěrečných dvou kilometrech etapy dlouhé 187,3 km. Spolu s dalším exmistrem světa v cyklokrosu Nizozemcem Larsem Boomem, Argentincem Maximilianem Arielem Richezem a Belgičanem Jürgenem Roelandtsem vyrazil z pelotonu a ve spurtu byl nejrychlejší.

"Ten konec byl hodně náročný," zmínil se Štybar pro server cyclingnews o nepříjemném větru. "Pořád jsem čekal a čekal na správnou chvíli. Nechal jsem ostatní kluky, aby mě předjeli, zavěsil se za Richezeho a začal spurtovat na poslední chvíli, abych ho ještě stihnul předstihnout," prohlásil. Sedmadvacetiletý člen stáje Omega Pharma-Quick Step si připsal druhé dílčí prvenství v závodu WorldTour po loňském úspěchu ve třetí etapě Kolem Polska. Před zbývajícími čtyřmi etapami si Štybar polepšil z dosavadní 19. pozice a zařadil se mezi kandidáty na celkové prvenství.

Zdeněk Štybar.

"Je to prima, že se mi tu povedlo vyhrát. Zítra se jede do Essenu, kde žiju s přítelkyní, když jsem v Belgii, a bude příjemné tam přijet den po tomhle vítězství," liboval si Štybar. Rád by se v celkové klasifikaci prosadil. "Soustředím se na časovku. Vím, že tam něco ztratím, ale pojedu na maximum, abych si udržel před víkendem dobrou výchozí pozici," uvedl k páteční časovce na 13,2 km. "V sobotu a neděli chci pak zajet co nejlépe, finiše mi sedí víc," dodal.

V klasickém spurtu přitom zvítězil poprvé, loni při výhře v Polsku využil své zkušenosti v cyklokrosu, neboť závěr etapy vedl po kostkách. "Nikdy v životě jsem nespurtoval, ani v tréninku. Sprint není moje silná stránka, ale možná teď změním názor, když jsem dokázal vyhrát. Možná je to tím, že spím na pokoji s (Alessandrem) Petacchim a jeho sprinterská síla na mě přešla," žertoval Štybar. Devětatřicetiletý Ital s řadou spurtérských úspěchů, jenž nedávno posílil belgický tým, mu prý dal do finiše pár rad.

Cyklistický závod Eneco Tour (WorldTour)

3. etapa (187,3 km): 1. Štybar (Omega Pharma-Quick-Step) 4:13:59, 2. Richeze (Arg./Lampre-Merida), 3. Boom (Niz./Belkin) všichni stejný čas, 4. Nizzolo (It./RadioShack Leopard), 5. Greipel (Něm./Lotto Belisol), 6. Belletti (It./Ag2R La Mondiale) všichni -2.

Průběžné pořadí: 1. Démare (Fr./FDJ) 12:18:42, 2. Boom -1, 3. Štybar, 4. Renshaw (Austr./Belkin) oba -3, 5. Gilbert (Belg./BMC) -4, 6. Farrar (USA/Garmin-Sharp) -6.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...