Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bezruký šampion se smál, když vyhrál hodinky. Už je pyšně nosí

Španělský paracyklista Ricardo Ten na mistrovství světa v Glasgow převzal zlatou medaili. (8. srpna 2023) foto: Profimedia.cz

Tři zlaté medaile vybojoval na uplynulém mistrovství světa ve skotském Glasgow španělský paracyklista Ricardo Ten. Celosvětový ohlas mu zajistily obrázky ze stupňů vítězů, kde s huronským smíchem převzal kromě medaile i luxusní hodinky. A teď celému světu předvedl, že i bezruký může každému ukazovat, kolik je hodin.
  15:10

Ricardo se stal jednou z hvězd prvního společného šampionátu cyklistů všech různých disciplín navíc uspořádaného pro zdravé i handicapované sportovce. Ze zlaté medaile se radoval na dráze ve scratchi a omniu, na silnici pak byl nejrychlejší v časovce. K tomu přidal stříbro v hromadném silničním závodě mužů a bronz v týmovém sprintu.

Přitom cyklistice se bezruký a jednonohý paralympionik věnuje intenzivně až posledních pár let. Na pěti paralympiádách od Atlanty 1996 po Rio 2016 lovil zlaté medaile z plaveckého bazénu. Až pak našel novou motivaci pro sport v přechodu na zcela odlišnou disciplínu. Z vody přesedlal na speciálně upravené bicykly.

Medailový ceremoniál v Glasgow ukázal nejen, že byl přechod k odlišnému sportu úspěšný, ale také, že Ricardo má obrovský smysl pro humor. Když přebíral odměny za první místa, řadu lidí zaskočilo, že kromě medaile dostal stejně jako ostatní šampióni také luxusní hodinky od jednoho z partnerů cyklistické federace UCI.

Co si bezruký počne s náramkovými hodinkami? Ricardo to všem ukázal: „Kolik je hodin ptáte se, podívejte!“

Ten zároveň výrobci hodinek poděkoval. „Díky za víru v tenhle skvělý svět inkluze,“ ocenil, že UCI poprvé uspořádala šampionát zároveň pro zdravé i handicapované sportovce. A jak ukázal, ani v cenách pro vítěze nebylo třeba dělat rozdíly.

Autor: