Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál jako první Čech Světový pohár

Sport

  16:14
Hoogerheide - Cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál jako první Čech v historii Světový pohár. Stačilo mu k tomu druhé místo v dnešním závěrečném závodu seriálu v nizozemském Hoogerheide.

Štybar na stupních vítězů. foto: ČTK

Zvítězil úřadující mistr světa Niels Albert z Belgie, třetí dojel jeho krajan Kevin Pauwels.

Třetí dojel další Belgičan Kevin Pauwels, který jako Štybarův kolega z týmu Fidea v závěrečných metrech nekladl českému jezdci žádný odpor. Elitní desítku uzavřel Radomír Šimůnek.

Albert zvítězil i přesto, že po nepovedeném startu vjel do terénu až kolem třicátého místa. Už v závěru třetího kola se ale dotáhl na vedoucí skupinu, ve které se opakovaně pokoušeli o nástup Štybar a další Belgičan Sven Nijs.

Obhájce celkového prvenství se ale později z popředí vytratil, zatímco Štybar nadále odrážel Albertovy útoky. Na oba lídry se dotáhl pouze Pauwels, což jeho týmovému kolegovi Štybarovi hrálo do karet.

Český jezdec, který startoval poprvé v kariéře v trikotu vedoucího jezdce SP, vjel do závěrečného kola dokonce na první pozici, ale Albert využil jeho podklouznutí a nástupem rozhodl. Štybar se zaměřil na bezpečný dojezd na druhém místě, které mu k celkovému prvenství ještě stačilo. V závěsu jedoucí Pauwels jej kolegiálně vůbec neohrozil a v cílové rovince ani nespurtoval.

Autor:

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč