Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Damm byl krůček od titulu na Australian Open

Sport

  10:44aktualizováno  12:27
MELBOURNE (Austrálie) - Tenista Martin Damm nedosáhl na svůj první grandslamový titul. Český hráč společně s Indem Leanderem Paesem prohráli ve finále čtyřhry na Australian Open v Melbourne s nejvýše nasazenými americkými dvojčaty Mikem a Bobem Bryanovými.

Český tenista Martin Damm (vlevo) a Ind Leander Paes foto: WILLIAM WESTAFP

Zápaz byl velmi vyrovnaný. Americký pár nakonec vyhrál po setech 6:4, 3:6 a 4:6. "Byl to výborný zápas, užili jsme si ho a nedali soupeři nic zadarmo," řekl Damm novinářům.

"V mých pocitech se mísí neproměněné šance s vynikající hrou, kterou jsme předvedli," řekl český hráč po utkání před 12.000 fanoušky, kteří po některých výměnách vstávali a aplaudovali. "To bylo výborné, "řekl.

Třiatřicetiletý Damm hrál své druhé finále grandslamového turnaje v kariéře a stejně jako v roce 1993 na US Open na titul nedosáhl. Posledním českým deblovým grandslamovým vítězem zůstává Cyril Suk, který s Australanem Sandonem Stollem vyhráli US Open 1998. V Melbourne naposledy triumfoval Petr Korda, který vytvořil před deseti lety neporazitelný pár se Švédem Stefanem Edbergem.

Boj o každý míč
V prvním setu se česko-indické dvojici podařilo díky jedinému brejku získat první set. Ve druhé sadě prohrál za stavu 3:4 servis Paes a sedmadvacetiletí Američané srovnali krok. "Bylo to skvělé představení," řekl Mike Bryan. Oba páry se na kurtu předháněly, kdo lépe předvede po vítězném míči oslavné naskočení hrudí na hruď.

V rozhodující sadě Damm s Paesem nevyužili osm brejkbolů, což se jim stalo osudným. Američanům stačil k brejku jediný při Dammově podání a poskytnutý náskok už z rukou nepustili. "Škoda neproměněných brejkbolů, ale snažili jsme se, jak jsme mohli. Dokázali jsme, tím myslím všichni čtyři hráči, že je v deblu na co se dívat a že na turnaje právem patří," řekl Damm.

" Finále grandslamového turnaje je velký výsledek a věřím, že se nám povede ještě lepší. Ještě bude příležitost to Bryanům oplatit,"dodal český tenista.

Americký pár se radoval ze svého třetího grandslamového titulu v kariéře a druhého za sebou. Bratři Bryanovi vyhráli pařížské Roland Garros v roce 2003 a loni kralovali na US Open.

"Je to neuvěřitelné. Bylo to vypjaté utkání a na konci ve mně nic nezůstalo. Vydal jsem se ze všech sil," řekl Bob Bryan.

Výsledek
:
Muži: Čtyřhra - finále: M. Bryan, B. Brian (1-USA) - Damm, Paes (7-ČR/Indie) 4:6, 6:3, 6:4.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.