Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Databáze výtržníků? Snad od nové sezony

Sport

  10:25
PRAHA - Zatímco vyvést problémového fanouška ze stadionu kluby dokážou už nyní, zabránit mu v návratu stále nedokážou.Právě to je přitom klíčem k vyřešení problémů s diváckým násilím. „Musíme vybudovat databázi problémových fanoušků a vymyslet způsob, jak jim zakázal vstoupit na stadion. To ještě bude chvíli trvat,“ říká bezpečnostní manažer fotbalového svazu Miroslav Platil.

Fanoušci Dinama Záhřeb se 2. října odpoledne na Staroměstském náměstí opět poprali s policií. Podle očitých svědků byli tři až čtyři fotbaloví fanoušci zraněni. Vzduchem létaly lahve. Několik příznivců chorvatského klubu policie zatkla. foto: ČTK

Jak by měla identifikace fanoušků při vstupu vypadat?
Jdete na sportovní utkání, takže asi nikdy nebudete na stadionu vyplňovat nějaký formulář. Ale pokud by se problémy nevyřešily, museli bychom přistoupit třeba ke čtečkám občanských průkazů. V Itálii to tak už funguje.

To však znamená, že by kluby musely mít seznam lidí, se kterými měly problémy. Mají ho?
Kluby zřejmě o těch fanoušcích vědí, ale oficiálně taková databáze stále neexistuje. Nebylo to legislativně dotažené. Pracujeme na tom, ale trochu se to opozdilo i kvůli finanční krizi.

Takže kluby takové seznamy nemají?
Slyšel jsem od jednoho funkcionáře, jak už má těch výtržníků plné zuby a že snad jejich fotky někde vyvěsí. Z toho usuzuji, že kluby přehled mají. Ale používat takový seznam nemůžou, protože by porušovaly zákon.

Proč je databáze tolik trnem v oku Úřadu pro ochranu osobních údajů?
Ona není trnem v oku. Úřad jen chce, aby se dodržovala pravidla. Kluby musí třeba přesně určit správce osobních dat. Jsou to citlivé informace a já to chápu. Proto se to kluby musí nejprve naučit a dotáhnout to do konce.

Kdy by podle vás mohla být databáze využívána v praxi?
Chtěli jsme, aby začala fungovat od dubna, ale trochu se to posunulo. Myslím ale, že od nové sezony by se mohla začít využívat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!