Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

David Vršecký překonal další rekord

Sport

  14:22
LOUNSKO - Český závodník David Vršecký vylepšil s tahačem Buggyra další světový rekord. Na letišti v Panenském Týnci dnes překonal rekordní rychlost na jeden kilometr s pevným startem: dosáhl průměrné rychlosti 171,788 km/h a z čela tabulek vymazal výkon 158,828 km/h, který před rokem zajel Švéd Boije Ovebrink.

Spokojený rekordman David Vršecký. foto: ČTK

Vršeckému, který v pondělí oslaví 33. narozeniny, se podařilo překonat rekord o bezmála 13 km/h i díky kvalitním podmínkám, které na letišti poblíž severočeských Loun panovaly. Aby splnil podmínky rekordního zápisu, musel zajet kilometrový úsek dvakrát, pokaždé v jiném směru; výslednou hodnotu stanovil průměr dosažených průměrných rychlostí.

Původně se přitom Vršecký i představitelé stáje po úspěšném pokusu radovali z rekordní rychlosti 169,811 km/h. Komisaři mezinárodní automobilové federace FIA však po oficiálním přepočítání výsledků ještě k výkonu českého jezdce přidali téměř dva kilometry za hodinu.

Letošní mistr Evropy v závodech tahačů na okruzích nepřekonal světový rekord poprvé. Před čtyřmi lety si na dálničním okruhu u Dubaje připsal rekord v absolutní rychlosti s tahačem. Tehdy mu komisaři naměřili 281,723 km/h.

Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...