Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

K postupu chyběl jediný game. Češi končí cestu Davis Cupem ve čtvrtfinále

Jiří Lehečka ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze. foto: AP

Poprvé od změny formátu v roce 2019 se čeští tenisté probili do vyřazovací fáze finálového turnaje, jejich snažení ovšem skončilo už ve čtvrtfinále. Australanům podlehli 1:2, když závěrečnou čtyřhru nezvládli Jiří Lehečka s Adamem Pavláskem. První zmiňovaný prohrál i singl proti Alexi de Minaurovi 6:4, 6:7 a 5:7, jediný český bod přinesl Tomáš Macháč, jenž porazil Jordana Thompsona 6:4 a 7:5. Australané vyzvou v pátečním semifinále Finsko.
  18:45aktualizováno  23:21

Výběr kapitána Jaroslava Navrátila tak s Australany ještě navýšil propastný rozdíl v bilanci vzájemných utkání, Češi vyhráli jediné střetnutí z celkových desíti.

Lehečka, Pavlásek vs. Ebden, Purcell

Reportáž ze zápasu

„Prohráli jsme se ctí, soupeře jsme dostali pod tlak. Myslím, že čtvrtfinále je úspěch, ale – s velkým vykřičníkem – je to škoda, protože vzhledem k tomu, jak se tady kluci prezentovali, tak jsme mohli jít klidně do finále,“ hodnotil kapitán Jaroslav Navrátil.

Naději přinesl v prvním singlu Macháč, ovšem Lehečka nedokázal za stavu 6:4 a 5:4, kdy reprezentantům k semifinále chyběl jediný game, dopodávat zápas s de Minaurem. Následně společně s Pavláskem v rozhodujícím deblu podlehli páru Matthew Ebden, Max Purcell 4:6 a 5:7.

České duo se nejprve v boji se sehranými Australany, kteří společně ovládli například loňský Wimbledon, ze začátku drželo, ovšem v prvním setu při podání Pavláska za stavu 3:3 doplatilo na nepřesné údery. Ebden s Purcellem odskočili do vedení 4:3, jejich kvalitní servis navíc nebyl k prolomení. I proto Australané poměrně jednoduše uzmuli první set za 37 minut.

Jiří Lehečka se radí s Adamem Pavláskem v rozhodující čtyřhře ve čtvrtfinále...

Ač se Lehečka s Pavláskem snažili i ve druhé sadě, na brejk neměli šanci. Naopak Australané opět ukradli podání deblového specialisty Pavláska a za stavu 6:5 šli vybojovat svému týmu postup. S přehledem nakonec zápas doservírovali a překazili Čechům sny o triumfu.

Austrálie v pátečním semifinále nastoupí proti papírově hratelnému Finsku, které v úterý zaskočilo obhájce titulu z Kanady, české družstvo ve vyřazovacím systému končí. Boj o titul je v Málaze na programu v neděli.

Lehečka neudržel slibné vedení

Český postup měl na raketě Lehečka, který však s de Minaurem, který si letos podmanil třeba „pětistovku“ v mexickém Acapulcu, po slibném začátku padl 6:4, 6:7 (2:7) a 5:7. Český hráč nezvládl koncovku druhého setu, kdy ho zradila psychika.

Lehečka vs. de Minaur

Podrobná reportáž

Oba soupeři se dlouho tahali o desátý game prvního setu, Lehečka v něm odvrátil pět brejkbolů a sám proměnil až čtvrtý setbol. Dosáhl na něj i díky brejku na 3:2, který si vybojoval parádním bekhendem po lajně. Australana trápil chytře umístěnými údery, na které byl de Minaur krátký.

Navíc když si byl jist chybným verdiktem rozhodčích, nebál se výměnu přerušit a zažádat o jestřábí oko. Pokud vypadl český hráč z tempa, pomohl si kvalitním prvním servisem. V úvodní sadě se sice dopustil 16 nevynucených chyb, z klíčového závěrečného dvanáctiminutového gamu však vyšel jako vítěz prvního dějství.

Jiří Lehečka dobíhá kraťas ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Ve druhém setu se Lehečka do brejkového vedení vyhoupl ještě dříve, když uzmul servis soupeře na 2:1. Pak ale musel čelit velkému tlaku, kterým se občas nechal až moc svázat. V osmém gamu dokázal odvrátit tři brejkboly, za stavu 5:3 se na returnu dopracoval ke shodě a chyběly mu dva míče k triumfu. A vzápětí při skóre 5:4, kdy podával na vítězství, de Minaur čistou hrou srovnal.

O vítězi setu tak rozhodoval až tiebreak. V něm Australan fantasticky podával a českému hráči nedal šanci. Uspěl jednoznačně 7:2 a zápas poslal do rozhodující třetí sady.

Alex de Minaur dobíhá míček ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

Nabitý de Minaur v ní rychle sebral první servis českého hráče a na kurtu dominoval. Lehečka si sice vzal ztracené podání zpět a se zarputilým výrazem se sápal po brejku, když za stavu 3:2 vedl 40:0 na returnu. Na brejk ovšem znovu dosáhl Australan v jedenáctém gamu.

Po krátké pauze šel podávat na vítězství, ač se Lehečka snažil zápas ještě zdramatizovat, pokořit rozjetého de Minaura už nedokázal. „Miluju tuhle soutěž, nikdy se nevzdávám. Atmosféra se na konci druhého setu přehoupla v můj prospěch a já toho využil,“ vyprávěl Australan v rozhovoru na kurtu.

V souboji dvojek přinesl bod Macháč

Macháč do duelu vstupoval posilněn nedávnou šňůrou vítězství, při které posbíral dva tituly na challengerech a cenné skalpy silných soupeřů. Proti Thompsonovi jediné dosavadní vzájemné střetnutí prohrál.

Macháč vs. Thompson

Reportáž ze zápasu

Po skvělém představení na rychlém kurtu v Málaze však dokonal odvetu, australského soupeře, který se ve světovém žebříčku aktuálně tyčí o 22 míst nad ním, porazil 6:4 a 7:5.

Na výhru zaútočil Macháč v devátém gamu druhé sady, kdy po bojovném výkonu ukořistil pátý brejk na slibných 5:4. Přestože si nechal sebrat následný servis, brejk znovu vybojoval a opět šel podávat na vítězství. Tentokrát se nemýlil a po téměř dvou hodinách se mohl radovat z výhry.

„Bohužel se mi nepovedlo zápas dopodávat napoprvé, ale jsem rád, jak jsem zabojoval a vyhecoval jsem se k lepšímu výkonu. Koncovka sezony nebyla optimální kvůli nemoci, dnes to bylo vidět, sil nebylo tolik. Pro mě to byl jeden z nejtěžších zápasů v Davis Cupu,“ hodnotil pro kamery ČT Sportu český hráč, který si singlovou bilanci v týmové soutěži vylepšil už na 7:1.

Ve druhém setu se oba tenisté častěji posouvali k síti, stejně jako v prvním dějství zaznamenal Macháč více nevynucených chyb. Naopak v obou sadách si na Thompsonovi vynutil více kiksů, než ke kolika ho přiměl Australan.

Tomáš Macháč dobíhá míček ve čtvrtfinále Davis Cupu ve španělské Málaze.

O vítězství v úvodním setu rozhodl hned první game. Macháč při podání soupeře uzmul brejk, když v dlouhých výměnách prokázal více odvahy a sebevědomí. Na chvíli si pak musel odpočinout, když při svém servisu pociťoval zvýšenou tepovou frekvenci.

Davis Cup

Příloha iDNES.cz

Krátká pauza Macháče z rytmu nevyvedla, držel si podání a Thompsona nepouštěl k brejkbolu. Sám si navíc vybudoval další tři na 5:2, když nejprve Australana dvakrát skvěle prohodil a poté ho donutil chybovat.

I když příležitosti nevyužil, vzápětí díky prvnímu servisu odvrátil dvě brejkové hrozby a zvýšil na 5:3. První sadu ovládl po vyhozeném míči soupeře, a jelikož pokračoval ve skvělém výkonu, následně si podmanil i druhé dějství.

Jeho kolegové však na vítězný výkon nenavázali, a tak byl Macháčův bod jediný, který český tým ve středečním čtvrtfinále získal.

Finálový turnaj Davisova poháru v Málaze

Čtvrtfinále

Česko - Austrálie 1:2
Macháč - Thompson 6:4, 7:5
Lehečka - De Minaur 6:4, 6:7 (2:7), 5:7
Lehečka, Pavlásek - Ebden, Purcell 4:6, 5:7