Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Daviscupové semifinále se blíží: Češi odjeli cvičit na antuku

US Open

  12:57
PRAHA - DO UTKÁNÍ ZBÝVÁ PĚT DNÍ Přeplněné kufry projížděly bezpečnostní přepážkou a z nedalekého VIP salonku ruzyňského letiště se ozýval smích. Po třinácti letech si čeští tenisté o víkendu zahrají semifinále Davis Cupu a před odletem do chorvatské Poreče překypovali dobrou náladou. K Chorvatům mají sice respekt, ale bouřlivé atmosféry se nebojí. Na postup do finále si věří.

Radek Štěpánek. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil včera na letišti přivítal své svěřence Radka Štěpánka, Tomáše Berdycha, Jana Hernycha a Jana Hájka. Chyběl jen deblista Lukáš Dlouhý, který se svým parťákem Leanderem Paesem z Indie ve večerních hodinách hrál finále US Open. "Nemůžeme ho najít," vtipkovali tenisté.

Zatímco na vítězné červencové čtvrtfinále s Argentinou přijeli se spoustou zdravotních problémů, tentokrát je žádné bolístky nesoužily. "Důležité je, že jsme všichni v pořádku. I já jsem úplně v pohodě. Můj stav se zlepšuje každý týden a konečně se mohu o zdraví opřít," chválil si Štěpánek a pověrčivě zaklepal na stůl. Zranění se mu totiž v létě lepila neustále na paty.

"Můžeme se soustředit na přípravu a poprat se o postup do finále. Získat v Chorvatsku tři body je teď hlavní cíl nás všech," opakoval Štěpánek s furiantsky nasazeným kloboukem. Vypadal trochu jako turista, který jede do porečského letoviska na dovolenou. "Netěším se k moři, ale na Chorvaty," ubezpečil zcela vážně.

Vrací se antukář Hájek
Všechny letošní zápasy Davisova poháru odehráli čeští tenisté v Ostravě. Poprvé v roce 2009 tak vyrazili na hřiště soupeře a nebudou se moci opřít o domácí publikum. "Čeká nás bouřlivá atmosféra," připomněl Hernych sílu temperamentních chorvatských fanoušků.

Uprostřed "betonové" sezony si navíc musí převyknout na pomalejší povrch - antuku. V porečské hale Žatika na ní v červenci Chorvaté vyřadili silný tým USA a teď si brousí zuby i na český skalp. "Jenže Američani jsou na antuce slabí," podotkl Navrátil.

NOMINACE UTKÁNÍ CHORVATSKO - ČESKO

Chorvatsko: Marin Čilič (17.) Ivo Karlovič (28.) Roko Karanušič (111.) Lovro Zovko (70. ve čtyhře)

Česko: Radek Štěpánek (16. hráč světa) Tomáš Berdych (18.) Jan Hernych (70.) Jan Hájek (147.) Lukáš Dlouhý (6. ve čtyhře)

Právě volba terénu otevřela dveře do daviscupového týmu šestadvacetiletému Janu Hájkovi. Ještě v roce 2006 na antuce předváděl skvělé výkony, když došel až do třetího kola French Open. Následovalo však zranění ramene a problémy se srdcem.

K vrcholovému tenisu se Hájek vrátil až letos. Na začátku roku začínal v první pětistovce světového žebříčku a dotáhl to až na 147. místo. Teď bude žolíkem nehrajícího kapitána. "Vyhrál jsem antukový challenger Black Forrest Open a jsem na tomto terénu rozehranej. Antuka mi chutná," připustil s úsměvem Hájek.

Ani ostatní se však přechodu na jiný povrch nebojí. "Je to sice nezvyk, ale máme týden na přípravu. Osobně se mi přechází z rychlejšího povrchu na pomalejší lépe než opačně," pravil Berdych.

Davis Cup Česko-Chorvatsko začíná v pátek. Čeští tenisté budou bojovat o šanci zahrát si první finále po devětadvaceti letech.