Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tenisté narazí v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru na Austrálii

Jiří Lehečka se napřahuje k úderu během zápasu českého týmu proti Koreji. foto: Reuters

Čeští tenisté se v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru utkají s Austrálií. Rozhodlo o tom dnešní losování. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál v minulém týdnu skupinu C ve Valencii, Australané skončili druzí ve skupině B v Manchesteru za domácí Velkou Británií. Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. do 26. listopadu v Málaze.
  15:24

Austrálie v Davis Cupu obhajuje finálovou účast, loni ve finále prohrála s Kanadou. Týmovou jedničkou je dvanáctý hráč světového žebříčku Alex de Minaur. Čeští reprezentanti z devíti vzájemných zápasů uspěli pouze jednou, v roce 1975 v Praze. Naposledy se s Austrálií utkali v prvním kole Světové skupiny před šesti lety a v Melbourne podlehli 1:4, jediný bod získal za rozhodnutého stavu Jiří Veselý.

„Myslím, že nebylo podstatné, s kým budeme hrát. Když už jsou ty týmy ve čtvrtfinále, tak jsou strašně vyrovnané. Je tedy jedno, jestli bychom hráli s Holandskem, Austrálií, nebo Finskem,“ řekl v nahrávce pro média Navrátil.

„Austrálie je stejně tak dobrý tým, jako jsme my. Mají vynikající oporu De Minaura, k tomu druhého velmi dobrého hráče (Thanasiho) Kokkinakise a velice slušnou čtyřhru. Je to zajímavý soupeř. Teď budou dva měsíce pauzy a musíme se na to připravit tak dobře, jako se nám to povedlo do Valencie. Doufám, že kluci budou zdraví a budeme se na čtvrtfinále těšit,“ doplnil Navrátil.

Český výběr postoupil v novém modelu Davisova poháru do vyřazovací fáze poprvé. Do skupiny se letos probojoval z únorové kvalifikace, v níž zvítězil v Portugalsku 3:1. Ve Valencii pak třicátý hráč žebříčku Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, osmnáctiletý Jakub Menšík a deblový specialista Adam Pavlásek vyhráli všech devět utkání, poté co postupně porazili 3:0 domácí Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko.

Čtvrtfinálový los mohl českému týmu přidělit Austrálii, nebo Finsko, které skončilo na druhém místě ve skupině D ve Splitu a mezi nejlepší daviscupovou osmičku se dostalo poprvé v historii. Finové za sebou překvapivě nechali Američany i domácí Chorvaty a o postup do semifinále se utkají s kanadskými obhájci titulu. Další dvojice v Málaze vytvoří Itálie s Nizozemskem a Velká Británie se Srbskem.

Autoři: ,