Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dennis skončí v březnu u McLarenu

Sport

  17:09
WOKING - Tým McLaren už v nové sezoně nepovede jeho dlouholetý šéf Ron Dennis. Jednašedesátiletý Brit dnes oznámil, že ve stáji k 1. březnu po téměř třech desetiletích končí a předá žezlo svému nástupci Martinu Whitmarshovi.

Poslední radost Rona Dennise (vpravo) jako šéfa McLarenu. foto: ČTK

"Přišel čas, aby se šéfem týmu stal Martin. Je to stoprocentně moje rozhodnutí," uvedl Dennis v sídle týmu ve Wokingu na závěr akce, při níž byl představen monopost na novou sezonu. "Není to ale v žádném případě odchod do důchodu. Mám k firmě další povinnosti a hodlám na nich pracovat ještě s větším úsilím. Ale vedení týmu vyžaduje stoprocentní nasazení," dodal s tím, že se bude na závodech F1 stále objevovat, ale ne na všech.

Dnešní prohlášení dlouholetého šéfa nebylo pro tým žádným překvapením, o svém kroku ostatní členy vedení informoval už dříve. Dennis, který se ve Wokingu narodil a vyrostl tam, působil v McLarenu od září roku 1980. Za jeho "vlády" vyhrál tým sedmkrát Pohár konstruktérů a slavní piloti Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen a naposledy Lewis Hamilton získali dohromady deset titulů. Dennisovu éru symbolicky korunoval vítězstvím v šampionátu jeho poslední objev Hamilton.

Dennis, jenž si ponechá svých patnáct procent týmu, uvažoval o odchodu už po sezoně 2007, v níž McLaren kvůli špionážní aféře vypadl z Poháru konstruktérů a musel zaplatit pokutu 100 milionů dolarů. Nakonec sice předal velkou část běžné agendy výkonnému řediteli Whitmarshovi, ale rozhodl se zůstat šéfem týmu.

Nová sezona formule 1 začne 29. března v Melbourne Velkou cenou Austrálie. Mistr světa Hamilton a jeho finský kolega Heikki Kovalainen do ní vyrazí v novém monopostu MP4-24, jehož dnešní odhalení zastínila zpráva o Dennisově odchodu.

"Tentokrát chceme získat oba tituly, nejen individuální, ale i Pohár konstruktérů," vyhlásil Hamilton, jenž minulý týden oslavil 24. narozeniny. V uplynulé sezoně porazil o jediný bod Brazilce Felipe Massu z Ferrari, které získalo alespoň malou náplast v podobě triumfu v soutěži týmů.

Díky Hamiltonovi ponese vůz týmu McLaren-Mercedes po devíti letech opět číslo jedna, jež je tradičně rezervováno pro úřadujícího mistra světa. "Kvůli tomu, že bude startovní číslo jednociferné, auto lehčí nebude," poznamenal s úsměvem sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug. "Číslo jedna znamená, že jste v předchozí sezoně odvedli nejlepší práci. Zároveň je to závazek pro další rok," dodal Haug.

Vůz MP4-24 absolvuje první okruhy v sobotu v portugalském Portimau, za volantem bude testovací jezdec Pedro de la Rosa.

Autor: