Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dennis zlatý hattrick v časovce nezkompletoval, na MS slaví Ganna. Černý třiadvacátý

Josef Černý obsadil v časovce na cyklistickém MS třiadvacáté místo. foto: ČTK

Imola - Patřil mezi ty největší favority. Filippo Ganna v srpnu ovládl časovku na italském šampionátu a poté ji vyhrál i na Tirrenu Adriaticu. A suverénně si počínal také na mistrovství světa. V italské Imole za sebou nechal i Belgičana Wouta van Aerta a Švýcara Stefana Künga a dojel si pro titul cyklistického světového šampiona. Obhájce Rohan Dennis z Austrálie skončil až pátý, Josef Černý byl 23.
  17:06

Dva roky kraloval časovkám na světových šampionátech. Jak v rakouském Innsbrucku 2018, tak i o rok později v britském Harrogate neměl Rohan Dennis konkurenci.V italské Imole už ale jeho vláda skončila.

Medailisté z časovky na cyklistickém MS. Zleva Wout van Aert, Filippo Ganna a...
Vítěz cyklistického MS v časovce Filippo Ganna (vpravo) a druhý Wout van Aert.

Na trať se jako úřadující šampion pustil až na závěr startovního pole. Pro průběžné první místo si tou dobou jel Brit Geraint Thomas, na trati byli Nizozemec Tom Dumoulin, Belgičan Wout van Aert či Ital Filippo Ganna.

A právě on ho ze světového trůnu svrhl.Čtyřiadvacetiletý Ital letěl po trati. Prvním mezičasem na metě 14,9 kilometrů projel nejrychleji. Na druhého Dennise na něm najel 20 vteřin.

Domácího závodníka hnali fanoušci podél trati. Do cíle Ganna dorazil s 26 sekundovým náskokem na Belgičana Wouta van Aerta. Na trati tou dobou zbýval už jen Dennis. Vzchopí se v závěru? Kdepak.

Quintana se brání podezření z dopingu. ‚Zabavili mi vitamíny, ve Francii je možná neznají, legální jsou‘

Ztráta Australana se ve druhé polovině naopak ještě prohloubila a propadl se mimo stupně vítězů. Finišoval až na pátém místě s mankem 39 vteřin na italského mistra. 

Ganna, stejně jako Dennis jezdec Ineosu, se tak mohl radovat z premiérového titulu. Povedlo se mu to jako prvnímu Italovi.Na druhém místě skončil Van Aert, třetí byl Švýcar Stefan Küng, který zaostal o 29 vteřin. Před Rohannem skončil ještě Brit Gerint Thomas.

Z dvojice českých závodníků byl nejlepší Josef Černý. Republikový mistr obsadil 23. pozici s mankem 2:15 minuty. Jakub Otruba byl se ztrátou 3:31 sedmatřicátý.

Autor: