Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Déšť v Malajsii přinesl pole position Weberovi na Red Bullu

Sport

  11:41
SEPANG - Do Velké ceny Malajsie formule 1 vystartuje v neděli z pole position Australan Mark Webber z Red Bullu. Ten vyhrál suverénně deštivou kvalifikaci na okruhu v Sepangu před Nikem Rosbergem z Mercedesu a svým stájovým kolegou Sebastianem Vettelem.

Mark Webber. foto: ČTK

Boj z rozmary počasí naopak vůbec nezvládli bývalí mistři světa Lewis Hamilton, Fernando Alonso ani ten současný Jenson Button. Všichni tři absolvovali pouze úvodní část kvalifikace a odstartují z konce druhé desítky.

Přestože jezdci absolvovali v pátek i dnes dopoledne tréninkové jízdy na suché trati, předpověď dávala tušit, že kvalifikace i samotný závod bude deštivou loterií. To se také po několika minutách potvrdilo a jezdci museli rychle přezouvat pneumatiky. Na mokré trati už však neměli šanci zajet lepší časy. Stáje Ferrari a McLaren prováhaly nejlepší okamžiky a počasí už se do konce první fáze nezlepšilo. Button sice jako sedmnáctý postoupil, ale s monopostem skončil ve štěrku a do dalších jízd už nenastoupil.

Organizátoři museli kvůli dalším vydatným přívalům vody dokonce na několik minut zastavit závěrečnou část kvalifikace, kde se rozhodovalo o postavení v elitní desítce. Po novém startu se risk s přechodnými pneumatikami vyplatil Red Bullu a Webber díky tomu porazil všechny soupeře o více než vteřinu. Sedminásobný mistr světa Michael Schumacher s mercedesem už tolik štěstí na podmínky neměl a dojel osmý.

Nedělní třetí podnik letošní sezony mistrovství světa odstartuje v Sepangu v 10 hodin SELČ.

Autor: