Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Devadesát metrů pod ledem jen v plavkách. Český freediver chce do Guinnessovky

David Vencl zapózoval během tréninku freedivingu v plaveckém bazénu v ústecké čtvrti Klíše. foto: Jan Kepič, www.apneasite.cz

Praha - Devadesát metrů pod ledem. Mezi vysekanými dírami. Bez ploutví, bez hřejivého neoprenu, jen v plavkách. A na jeden nádech. David Vencl chystá na březen další ze svých bláznivých kousků, hodlá se zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. „Že jsem šílenec, to slyším často,“ směje se freediver a otužilec.
  21:09

Dosavadní maximum drží multirekordman Stig Severinsen. Dán pod ledovou krustou uplaval 76,2 metru. „Původně jsem měl v plánu osmdesát metrů. Teď lehce uvažuji, že bych zkusil 300 stop, tedy zhruba 91 metrů,“ přemítá extrémní sportovec z Teplic.

Vencl je mužem z proslavené fotky Jana Kepiče, která vyhrála Czech Press Photo 2019 ve sportovní kategorii. On plaval na ústeckém jezeře Milada pod ledem, nad ním bruslil jeho kamarád.

Původně proto zamýšlel, že rekordní zápis zkusí právě na Miladě nebo na Barboře u Teplic. „Jenže potřebuji led tlustší než 30 centimetrů, což tady nebude. Celou show tedy uspořádám na Weissensee,“ jmenoval Vencl ledovcové jezero v rakouských Korutanech.

„Momentálně mají led asi 40 centimetrů tlustý, viditelnost kolem 30 metrů. Jsou tam rychlobruslařské a curlingové plochy, zřejmě tedy najdeme někoho, kdo se o led hezky postará.“

Zamrzlé jezero Milada nedaleko Ústí nad Labem využili nejen k potápění, ale i bruslení, freediveři Petr Kapoun a David Vencl.

V bazénu plave bývalý učitel na jeden nádech 140 metrů. Pod ledem jsou omezení, která tenhle výkon zkrátí. „Limitující je tepelný diskomfort. Potřebuji se dostat do stavu, kdy mě ta teplota nebude stresovat. Voda bude mít dva tři stupně. Plavat budu do dvou minut, celkově ve vodě budu kolem minut čtyř,“ kalkuluje reprezentant ve freedivingu, který skončil pátý na mistrovství světa i Evropy a vlastní český titul a dva národní rekordy. A kuriózní světové maximum drží v umyvadlovém potápění, v salátové míse vydržel pod vodou čtyři minuty a tři sekundy.

Stejně jako v bazénu, i v ledovém království bude jištěný. „První a poslední díra tam budou určitě,“ vtipkuje Vencl. „A pak mezi nimi ještě další bezpečnostní. Pod vodou se mnou bude šest až osm lidí, přístrojoví potápěči z Teplic.“

Otužování se věnuje už tři roky. „Letos jsem tomu začal dávat ještě větší systém. Začal jsem se radit s odborníky, třeba s Jaroslavem Chytilem, který přeplaval Severní kanál. Chodím lehce oblékaný, ve venkovní vodě plavu i v téhle době třikrát týdně až 25 minut,“ líčí Vencl, který trénuje pod Bouřňákem v požární nádrži.

Teplický freediver David Vencl

„Při otužování jsou velmi podobné fyziologické procesy jako při zádrži dechu, takže jsem věřil, že mi to pomůže ve freedivingu. Objevil jsem další benefity, například rychlost regenerace. A mám náskok proti soupeřům ve freedivingu díky tepelnému komfortu, který cítím i ve studenější vodě. Během otužování se taky vyplaví ohromné množství endorfinu, takže se člověk stává závislý jako na jiných drogách. Jsem závislák!“

Show spojí s charitou. Hodlá podpořit respirační onemocnění jako astma nebo cystická fibróza.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!