Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

´Dino´ mi Rusové ještě neříkají

Sport

  12:13
PRAHA - Má za sebou hektický rok plný zvratů. Nejprve přestup do Norimberku, pak sestup do druhé ligy, zklamání na Euru a nakonec stěhování do Ruska. Fotbalový útočník Samary Jan Koller (35) se přesto ani během dovolené nezastaví. Bývalý reprezentační kanonýr, který sedmi góly pomohl Samaře k šestému místu v ruské lize, jen vyměnil fotbal za hokej a s kamarády ze Smetanovy Lhoty se proháněl za pukem. „Rozdrtili jsme je. Přestal jsem to počítat za stavu 12:4,“ říkal Koller po rekreačním utkání.

Fotbalista Jan Koller, český reprezentant, útočník hrající za ruský klub Samara si zahrál přátelské hokejové utkání s přáteli v Praze . foto: František VlčekLidové noviny

* LN Ke konci jste dostal nepříjemnou ránu do nohy. Musíte se při hokeji hlídat?

Dostal jsem pukem do kotníku. Nejdu do toho naplno, určitě bych někomu jen tak neskočil do střely. Ale potřebuju si od fotbalu úplně odpočinout, sezona byla náročná.

* LN V létě jste musel odejít z Norimberku a nakonec jste zamířil překvapivě na východ. Jak jste si na Rusko zvykl?

Nemám problémy si zvyknout na jiný styl života. Rusko mě překvapilo, je tam velká pohoda na hřišti i mimo něj. Užívám si to.

* LN Hrál jste v Belgii nebo Německu. Čím je život v Rusku jiný?

Asi v mentalitě. Rusové jsou takoví uvolněnější, umějí se bavit.

* LN Musel jste si na něco zvykat?

Třeba na kontroly na letištích. Jsou hodně přísné, skoro jako za komunismu. Rusové jsou hodně důkladní, dost často prudí.

* LN To jste jinde nezažil?

Ne. Nejhorší to bylo na začátku, když za mnou přiletěla manželka. Neměla ještě vízum, tak nás na letišti drželi hodinu. Ale to nás ještě nikdo neznal, teď už je to snazší.

* LN Liší se i samotná ruská liga od těch, které jste poznal?

Je to kvalitní soutěž. Jediné minus je asi kvalita stadionů, ta se s evropskými soutěžemi nedá srovnávat. Ale Rusové na tom už pracují, myslím, že do deseti let bude ruská liga nejlepší v Evropě. Už teď je podle mě srovnatelná třeba s francouzskou.

* LN Zřejmě poprvé jste si v Rusku zahrál na umělé trávě. Zažil jste ještě něco neobvyklého?

Nejhorší byla cesta do Vladivostoku. Letí se tam dvanáct hodin a je tam osmihodinový posun. Přijedete, odehrajete zápas a hned zase letíte zpátky. Přitom skoro bez spánku. Je to nepříjemné, ale Vladivostok sestoupil do druhé ligy, takže se tomu příští rok už vyhneme.

* LN To vám muselo udělat radost.

Jednou za rok se to dá vydržet. Spíš lituju ty kluky, co hrají za Vladivostok. Ti musejí takové přelety absolvovat každé dva týdny.

* LN V Rusku jste už od července. Jak zvládáte ruštinu?

Bojuju s ní. Měl jsem ji sice ve škole, jenže to už je dvacet let. Ruština se od té doby trochu změnila, ale rozumím celkem dobře.

* LN Uděláte v ruštině i rozhovor?

Spíš s překladatelem, nebo mi pomůže Jirka Jarošík. Ale jde to.

* LN Ještě na jaře jste vyprávěl, že budete rád, až ukončíte kariéru a už nebudete muset mluvit s novináři. Šetří vás ti ruští?

Na začátku to bylo hodně divoké, to jsem dělal rozhovor skoro každý den. Bylo to těsně po mistrovství Evropy, takže zájem o mě byl velký. Ale postupně dostala přednost jiná témata. Teď už to jde.

* LN Poznal jste už, jak v Rusku vypadá popularita?

Rozhodně to není ta nepříjemná popularita. Fanoušci v Samaře jsou příjemní, nejsou vlezlí.

* LNA také vás na webu klubu hodnotí ze všech hráčů nejlépe.

Cítím jejich podporu. Hrajeme dobrý fotbal, fanoušků chodí hodně. To mě obrovsky povzbuzuje.

* LN Ve Spartě jste si kdysi jako vysoký útočník s fanoušky hodně vytrpěl. Jaké je to v Rusku?

Fanoušci to naštěstí neřeší, jen trenér Dynama Moskva jednou prohlásil, že hrajeme primitivní fotbal jen na Kollera, ale jinak nic.

* LN Přenesla se do Ruska už i vaše přezdívka „Dino“?

Ještě ne. Do nového klubu to vždycky přinesl nějaký český spoluhráč, ale Jirka Jarošík mi tak v Samaře neříká, takže se to nikdo nedozvěděl. Ale vůbec mi to nechybí.

Nejhorší byla dvanáctihodinová cesta do Vladivostoku. Naštěstí teď sestoupili.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!