Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Djokovič přehrál veterána Moyu

Sport

  11:22
NEW YORK - Jenom superlativy zahrnul poražený čtvrtfinalista US Open Carlos Moya svého soka Novaka Djokoviče. Dvacetiletý Srb, který by se podle mnohých měl stát v budoucnu tenisovou jedničkou, porazil o jedenáct let staršího Španěla 6:4, 7:6 a 6:1.

Srb Novak Djokovič si na US Open zahraje v třetím grandslamovém semifinále. foto: EMMANUEL DUNAND AFP

Klíčovým okamžikem byla zkrácená hra druhého setu. Srbský tenista odvrátil setbol, vyhrál 9:7 a definitivně tím zlomil soupeřův odpor. Ve třetí sadě ztratil Moya třikrát podání, prohrál ji 1:6 a s turnajem se rozloučil.

"Zahrál jsem v tie-breaku několik dobrých míčů. Měl sem trochu štěstí a zjevně to byl zlomový moment v zápase," řekl Djokovič.

Jednatřicetiletý Moya uznal, že po ztrátě druhého setu vypadl z role. "Myslím, že kdyby to bylo 1:1 na sety, bylo by to úplně jiné. Hrál jsem o něco hůř a on hrál mnohem lépe," uvedl Španěl.

Pro mladého soupeře, kterému bylo v době Moyova triumfu na Roland Garros v roce 1998 teprve jedenáct let, měl poražený čtvrtfinalista jen slova chvály. "Umí všechno. Má velmi dobrý servis, skvělý return. Dokáže zaútočit a také se velmi dobře brání. Když je v obtížné situaci, hraje svůj nejlepší tenis. To se stává, jen když jste velký šampion, a myslím, že on se jím stane," prohlásil Moya.

Djokovič je vedle světové jedničky Rogera Federera jediným tenistou, který se alespoň na třech letošních grandslamových turnajích dostal minimálně do semifinále.

První titul na letošním US Open získali Bělorusové Victoria Azarenková a Max Mirnyj, kteří ve čtvrtek triumfovali ve smíšené čtyřhře. Osmnáctiletá Azarenková se tak radovala z prvního grandslamového titulu v kariéře, pro jejího krajana to byl už sedmý triumf.
Autor: