Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Djokovič titul neobhájí

Sport

  10:49
MELBOURNE - Srbský tenista Novak Djokovič neobhájí titul na grandslamovém Australian Open. Třetí nasazený hráč kvůli zdravotním problémům vzdal dnešní čtvrtfinálové utkání s Američanem Andym Roddickem ve chvíli, kdy prohrával 1:2 na sety a 1:2 ve čtvrté sadě.

Djokovič titul neobhájí. foto: ČTK

V prvním setu si oba tenisté bez problémů drželi servis a Djokovič pak jasně dominoval v tie-breaku. Americký tenista pak však začal hrát agresivněji a navíc se k tomu ve druhé polovině druhé sady přidaly Djokovičovy potíže. Srbský tenista, který druhý set prohrál 4:6, působil na kurtu bez energie.

Ve třetím setu měl neustále problémy při vlastním podání, několikrát si nechal zavolat lékaře a uhrál jen dvě hry. Když ve čtvrté sadě poprvé ztratil servis, marný boj vzdal. Roddick tak počtvrté v kariéře postoupil do semifinále Australian Open; už se mu to povedlo v letech 2003, 2005 a 2007. V dalším zápase ho čeká vítěz duelu mezi druhým nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska a Argentincem Juanem Martínem del Potrem.

Djokovič se zřejmě kvůli potížím z horka stal prvním grandslamovým šampionem, který jako obhájce vzdal, od roku 1999, kdy Patrick Rafter nedohrál na US Open zápas prvního kola s Francouzem Cedrikem Piolinem.

Roddick měl pro soupeře pochopení. "Nevěděl jsem, že je mu zle, dokud si nezavolal pomoc. Je mi teď Novaka líto. Tak moc se na to loni nadřel. Je hodně špatné, že nedostal šanci svůj titul obhajovat," řekl Američan.

První semifinalistkou ženské dvouhry se stala ruská tenistka Věra Zvonarevová, která ve čtvrtfinále porazila 6:3 a 6:0 Francouzku Marion Bartoliovou. O postup do finále se sedmá nasazená hráčka utká s vítězkou duelu mezi svou krajankou Dinarou Safinovou a Australankou Jelenou Dokičovou.

Bartoliová, která na cestě mezi posledních osm vyřadila Češku Lucii Šafářovou i světovou jedničku Jelenu Jankovičovou ze Srbska, vstoupila do čtvrtfinále lépe. Vedla 3:1 v prvním setu, ale pak Zvonarevová získala jedenáct gamů za sebou a poprvé v kariéře postoupila do semifinále grandslamového turnaje.

"Jsem z toho nadšená. Myslím, že to byl pro mě skvělý den," řekla Zvonarevová, která ve druhém setu udělala jen dvě nevynucené chyby. Na cestě do semifinále vyhrála všech deset setů a čtyřikrát soupeřkám nadělila kanára. "Na skóre setů vůbec nemyslím. Jenom se snažím soustředit na každý zápas a hrát co nejlépe. Myslím, že se mi to zatím docela daří," poznamenala Ruska.

Jejím dosavadním maximem bylo čtvrtfinále Roland Garros z roku 2003. Od té doby se až dosud čtyřiadvacetiletá tenistka nikdy na grandslamu nedostala dál než do osmifinále.

Autor: