Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Djokovič už má na dosah rekord McEnroea

Sport

  20:30
PRAHA - Už jen čtyři vítězství. Pak tenista Novak Djokovič překoná letitý rekord Johna McEnroea v počtu výher. Čtyřiadvacetiletý Srb nepoznal přemožitele ani jednou v sezoně a připsal si už devětatřicátý triumf. Rumun Victor Hanescu mu ve středu ve druhém kole French Open vzdoroval jen do poloviny třetího setu, pak ukončil zápas kvůli zranění nohy za stavu 1:6, 4:6 a 2:3 z jeho pohledu.

Novak Djokovič. foto: Reuters

"Není dobré vidět soupeře vzdát. Škoda. Ale hrál jsem dobře a hodí se, že jsem strávil na kurtu co nejméně času," řekl vítěz sedmi letošních titulů, který už získal s loňským finále Davisova poháru 41 výher v řadě. "Přemýšlím vždy jen o nadcházejícím utkání, a nikdy o rekordu. Opravdu, neuvažuji o tom, kde až tahle úžasná série skončí, což je důležité pro klidnou hlavu," líčil Srb.

Podle bývalého pátého tenisty světa Jiřího Nováka mu však díky sérii stouplo sebevědomí. "Je tak neskutečně odolný. Předvádí skvělý tenis, a navíc je to velký bojovník. Dokáže vyhrávat zápasy, i když má soupeř mečbol," řekl LN. "A taky se skvěle pohybuje. Nedávno dvakrát porazil Rafaela Nadala na antuce, z toho jednou v Madridu... Novak si věří a je na tom skvěle i kondičně," přidal další bývalý tenista Bohdan Ulihrach.

Novak Djokovič na French Open.

Druhý hráč světa je zkrátka v této sezoně postrachem všech soupeřů. Tenista, který se kdysi proslavil i imitováním svých kolegů a kolegyň, zlepšil forhend i bekhend a prakticky nemá žádnou slabinu. "Ze všech top hráčů je v nejlepší formě. Titul světové jedničky mu brzy spadne do klína," pravil Novák. S tím souhlasí i Ulihrach.

"Jedničku má téměř jistou. Když Nadal vyhraje Paříž i Londýn, tak si stejně nepřipíše ani bod, protože tam obhajuje vítězství." Další překážkou, která se před Djokoviče na Roland Garros postaví, je někdejší čtvrtý hráč světa Argentinec Juan Martín del Potro. Ten je po zranění opět ve formě.

"Bude to s Novakem krásný zápas a zvláštní příležitost si zahrát proti skvělému hráči. On je favoritem, ale já se budu rvát o postup," prohlásil Argentinec. "Bude to velká výzva pro nás oba. Je to fantastický tenista, který patří do světové pětky. Jsem si jistý, že se do ní velice rychle vrátí, protože má úžasné údery a vynikající servis," složil Djokovič budoucímu soupeři poklonu.

Novak Djokovič v souboji s Rafaelem Nadalem.

Na rozdíl od srbského fenoménu nepřála středa Lucii Šafářové. Té v duelu druhého kola s Julií Görgesovou nepomohla ani podpora jejího přítele Tomáše Berdycha a hokejisty Jaromíra Jágra v hledišti. Šafářová Němce podlehla 6:2, 5:7 a 2:6. Česká tenistka přitom po zisku prvního setu vedla ve druhém 4:2, ale brejk neudržela a ve dvanácté hře při setbolu soupeřky udělala dvojchybu.

"Vypadá to, že jsem byla blízko, ale ona v prvním setu chybovala. Ve druhém setu začala dělat body z mého druhého servisu a moje hra pod jejím tlakem trochu klesla," vysvětlila Šafářová.