Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Na green v kopačkách. V Česku otevřeli první fotbalgolfové hřiště

Sport

  14:54
RUMBURK - Fotbal a golf. Spojení dvou populárních sportů nabízí nová sportovní disciplína, která začíná pronikat i do České republiky. První certifikované fotbalgolfové hřiště bylo v pátek slavnostně otevřeno na Dymníku u Rumburku na Děčínsku, kde se od 5. do 7. září uskuteční také první mezinárodní mistrovství ČR Czechopen.

OBŘÍ JAMKY. Takto vypadá fotbalgolfový green. foto: Facebook České fotbalgolfové asociace

Fotbalgolf se hraje na hřišti podobném golfovému, ovšem nikoli s malým míčkem a holí, ale s fotbalovým míčem, který je třeba pomocí kopů dostat na vzdálenost 25 až 200 metrů do otvoru o velikosti 55 až 65 centimetrů.

Stejně jako při golfu má hřiště osmnáct jamek a každá má danou obtížnost. Jamky zahrnují přírodní i umělé překážky, podobné například minigolfu. Vyhrává ten, kdo hřiště pokoří na nejmenší počet kopů, přičemž par hřiště v Dymníku je 72.

Prezident asociace trénuje futsalovou reprezentaci

"Je to skutečně kombinace fotbalu a golfu. Musíte kopat do míče, ale u toho golfově přemýšlet. Je to třeba skloubit. Nemusíte být výborný fotbalista, abyste byl dobrý fotbalgolfista, a obráceně," řekl prezident České fotbalgolfové asociace Tomáš Neumann, který je zároveň trenérem české futsalové reprezentace.

VIDEO: Seznamte se - fotbalgolf

I díky němu se fotbalgolf dostal do Česka. "Viděli jsme to v Německu a ve Švédsku a na základě toho jsme se dohodli se Světovou fotbalgolfovou asociací na začlenění naší asociace mezi plnohodnotné členy," popsal Neumann. "Potenciál to má obrovský, protože je to sport pro všechny. Mohou to hrát ženy, děti, senioři. A je to velice chytlavé. Navíc se hraje v přírodě, v krásném prostředí. Věřím, že tento sport má velkou budoucnost," dodal.

Toto sportovní odvětví vzniklo v roce 2005 ve Švédsku a Dánsku a postupně se přes Německo dostává dál. Od roku 2007 se konají i mistrovství Evropy a světa. Před rokem vznikla ČFGA a začala s projektem stavění hřišť. První vzniklo právě na Dymníku.

Původně mělo vyrůst hřiště golfové

"Tady měla být původně stavba golfového hřiště, ale nakonec jsme se s majitelem domluvili, že tu postavíme dvě fotbalgolfová osmnáctijamková hřiště. První má 1227 metrů a do dvou měsíců otevřeme i profesionální přes 1700 metrů, které už bude těžší s delšími fairwayi. Celkem je nyní v plánu šest hřišť napříč republikou," dodal Neumann.

Momentálně jde v Česku o samostatný sport, v budoucnu však není vyloučeno, že by mohl spadat pod Fotbalovou asociaci ČR. "Futsal je také vlastní sport, a přesto spadá pod FAČR. Takže nikdy neříkej nikdy. Rozhodně bych to nezavrhoval a mně by se to i líbilo. Je to totiž sport pro všechny věkové kategorie a věřím, že se bude s fotbalem doplňovat," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, který slavnostně otevřel hřiště na Dymníku.

VIDEO: Fotbalgolf si před rokem vyzkoušely i hvězdy Realu Madrid

Právě Řepka má vedle fotbalu zkušenosti i s golfem, oproti kterému má podle něj fotbalgolf velkou výhodu. "Zatímco golf je finančně nákladný, tak fotbalgolf se dá hrát s téměř nulovými náklady. Potřebujete jen dobré obutí a jeden balon. Vidím to jen pozitivně," dodal Řepka.

Ve světě existuje ještě jedna podobná varianta tohoto sportovního odvětví footgolf, který se však hraje především v USA na klasických golfových hřištích i s klubovými pravidly, zatímco fotbalgolf je pro širokou veřejnost a hraje se na menších, speciálně pro tento sport vybudovaných hřištích.