Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do závodu Turné v Ga-Pa se kvalifikovali Kožíšek a Polášek, Koudelka se dál nedostal

Turné čtyř můstků foto: Reuters

Garmisch-Partenkirchen - Do druhého závodu Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu postoupila dvojice českých skokanů na lyžích Čestmír Kožíšek a Viktor Polášek. Roman Koudelka, jenž se vrací po zranění kolena, se v dnešní kvalifikaci mezi padesátku účastníků novoročního závodu nedostal.
  15:43

Nejvíce se z Čechů dařilo Kožíškovi, jenž po skoku 129 metrů obsadil 38. místo a v pátek ho v prvním kole čeká k.o. souboj s Norem Robertem Johanssonem. Polášek byl klasifikován na 45. pozici a pokusí se uspět proti polskému favoritovi Kamilu Stochovi, dvojnásobnému vítězi Turné a druhému muži z úvodního závodu v Oberstdorfu.

Dlouholetá česká jednička Koudelka, který není ještě zdravotně v pořádku pro prodělaném zranění kolena, zůstal v kvalifikaci šestý pod čarou.

Šek na 5000 eur za kvalifikační vítězství získal Slovinec Anže Lanišek, jenž díky skoku 139 metrů porazil o půl bodu vedoucího muže Světového poháru Halvora Egnera Graneruda. Nor předvedl nejdelší pokus dne 143 metrů, ale nedoskočil do telemarku.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):

1. Lanišek (Slovin.) 138,6 b. (139 m), 2. Granerud (Nor.) 138,1 (143), 3. Eisenbichler (Něm.) 137,9 (135,5), 4. Kraft (Rak.) 136,1 (137), 5. Geiger (Něm.) 134,3 (132), 6. Stoch (Pol.) 134,1 (132,5), ...38. Kožíšek 115,3 (129), 45. Polášek 110,1 (123,5), 56. Koudelka (všichni ČR) 95,8 (111).

Dvojice pro 1. kolo závodu: Kožíšek - Johansson (Nor.), Polášek - Stoch.

Do kvalifikace nenastoupil třetí muž ze závodu v Oberstdorfu Marius Lindvik, jenž musel kvůli bolestem zubů odjet k zubaři do Innsbrucku. Dvaadvacetiletý Nor tak přišel o možnost obhajoby svého vítězství v Ga-Pa z minulého ročníku a také druhého místa v Turné, neboť s vynechaným závodem bude bez šance na slušný výsledek v celkovém pořadí.

Tradičním vyřazovacím systémem by se mělo v pátek skákat v tomto ročníku Turné poprvé. Po dodatečném zařazení do závodu polských reprezentantů, kteří kvůli původně pozitivnímu testu Klemense Muraňky na koronavirus neabsolvovali kvalifikaci, se závodu zúčastnili všichni skokani na Turné a do 2. kola postupovala třicítka jako v SP jen čistě podle bodového zisku.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...