Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Domninová a Šabalin dál vládnou na ME tanečníkům, Češi vypadli

Sport

  17:25
TALLIN - Ruští krasobruslaři Oksana Domninová a Maxim Šabalin si upevnili vedení v soutěži tanečních párů na mistrovství Evropy. Na šampionátu v Tallinnu sice v dnešním originálním tanci o devatenáct setin bodu nestačili na Italy Federiku Faiellaovou a Massima Scaliho, kteří se posunuli na druhé místo, díky náskoku z povinného tance mají ale Rusové před volným tancem k dobru více než pět bodů.

Vedoucí ruští krasobruslaři foto: ČTK

Čeští reprezentanti Kamila Hájková a David Vincour zůstali i po druhé části soutěže osmnáctí a sen o postupu do pátečního finále se jim rozplynul.

Domninová se Šabalinem zaostali o více než tři body za svým osobním maximem z loňského vítězného mistrovství světa, ale především díky známce za programové komponenty si udrželi bezpečný náskok. Ten je nyní dokonce o něco vyšší, než jaký měli po povinném tanci před krajany a obhájci evropského titulu Janou Chochlovovou a Sergejem Novickým. Ti v originálním tanci zaostali o více než sedm bodů za svým osobním maximem a klesli na třetí příčku. O medaili navíc budou muset ještě tvrdě bojovat s Francouzi Nathalií Pechalatovou a Fabianem Bourzatem, kteří jejich náskok snížili na pouhé dvě setiny bodu.

Hájková s Vincourem, kteří budou reprezentovat Českou republiku na únorové olympiádě ve Vancouveru, získali za vystoupení v rytmu českých národních tanců 45,33 bodu a v této části soutěže obsadili sedmnácté místo. "Dnes jsme velmi spokojení s jízdou. Myslím, že jsme do toho dali všechno," zhodnotil Vincour výkon páru v rozhovoru pro Český rozhlas.

S partnerkou se vrátili ke stejnému hudebnímu doprovodu, který použili už před dvěma lety, ale prvky obměnili. "Udělali jsme hrozně moc úprav. Tím, že jsme změnili trenéry, tak jsme změnili i celý originální tanec," řekl krasobruslař.

Celkově si však čeští reprezentanti nepolepšili a vzhledem k tomu, že do volných tanců postupuje jen šestnáct místo dřívějších čtyřiadvaceti párů, odehrají se páteční boje bez nich. Na šestnácté Brity Penny Coomesovou a Nicholase Bucklanda ztratili 4,4 bodu.

Autor: