Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Dopoval, přišel o medaile

Sport

  10:49
PEKING - Olympijské hry v Pekingu mají první dopingové případy. Ty byly odhaleny přímo v průběhu soutěží. Kontrolou neprošli dvojnásobný medailista ve střelbě Kim Čong-so z KLDR, který o cenné kovy ihned přišel, a vietnamská gymnastka Thi Ngan Thuong Do. Oba dva dnes Mezinárodní olympijský výbor z her vyloučil.

Kim Čong-so byl pozitivně testován na doping, o obě vybojované medaile přišel. foto: AFP

Reprezentant Severní Koreje byl druhý v libovolné pistoli a obsadil třetí místo ve vzduchové pistoli. Kim Čong-so byl pozitivně testován na propranolol, který může být ve střelbě či lukostřelbě zneužíván ke snížení tepové frekvence a zmírnění třesu rukou.

Stříbro v libovolné pistoli místo něj získal Číňan Tchan Cun-liang, bronz patří původně čtvrtému Rusovi Vladimiru Isakovovi. Český střelec Martin Tenk se posunul na 36. příčku. Bronz ze vzduchové pistole připadl Američanovi Jasonu Turnerovi.

Devatenáctiletá gymnastka Thi Ngan Thuong Do byla kvůli dopingu vyloučena z olympijských her.U gymnastky Thi Ngan Thuong Do, která obsadila v kvalifikaci poslední místo, bylo objeveno diuretikum furosemid. Tato látka může maskovat užití jiných zakázaných látek.

Předseda zdravotnické komise Mezinárodního olympijského výboru Arne Ljungqvist označil prohřešek jednatřicetiletého korejského střelce za "úmyslný doping", za který mu hrozí dvouletý distanc. Naopak u nálezu devatenáctileté gymnastky věří, že jde jen o nedbalost při užívání léků.

"Podle mě jde pravděpodobně o výsledek špatné informovanosti sportovců, kteří nemají znalosti o tom, čemu se mají vyhnout a co si mohou vzít," uvedl Ljungqvist podle agentury AP.

Jde o první dopingové případy, které byly zjištěny v průběhu her. Ještě před startem cyklistického závodu neprošla testem na EPO Španělka Maria Isabel Morenová. Před příjezdem do Pekingu byl pozitivně testován baseballista Čchang Tchaj-šan z Tchaj-wanu.
Autoři: ,

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...