Pátek 7. června 2024, svátek má Iveta, Slavoj
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Doufám, že si mě lidi budou lepit

Sport

  9:22
PRAHA - Dcera Lucka v náruči, ohníčky v očích, úsměvy na všechny strany, zlatá a stříbrná olympijská medaile na krku. Jako by ani nebyla unavená, jako by antibiotiky nezažehnávala nemoc, která u ní naplno propukla v sobotu, den po olympijském triumfu. Po více než měsíci se Kateřina Neumannová vrátila do vlasti. „Ba ne, unavená jsem. Už se moc těším domů, na Šumavu,“ pravila lyžařská královna po příletu.

Kateřina Neumannová foto: AFP

LN Když jste v závodě na 30 km volně finišovala pro zlato, hodně lidí u obrazovek uronilo slzu. Jak vám bylo u záznamu?
Docela se mi to líbilo, ten rychlý závěr... (úsměv) Dojezd jsem viděla několikrát a znovu to prožívala. Poslední kopec, kde jsem byla ráda, že žiju, jízdu ve třech, kdy to vypadalo na medaili. Pak jsem si říkala - sakra, musím to zkusit, jinak bych si to nikdy neodpustila. No, abych se přiznala - líbila jsem se sama sobě! (smích)

LN Jak Lucka vnímá, že maminka má zlatou olympijskou medaili? Hraje si s ní?Půjčuje si obě a mlátí s nimi o sebe, tak jsem je musela zabavit. Copak můžu vědět, co takové medaile vydrží? (směje se)

LN V penzionu na Zadově máte samorost - medailovník. Skončí medaile na něm?Medaile z olympiád a mistrovství světa na něm zatím nemám, ten strom není tolik pod dohledem. Počítám s nějakou vitrínou se zámkem, kde bych je vystavila, ale to je ještě pohádka budoucnosti.

LN Pohádkou skončila i vaše olympijská kariéra - nenapadlo vás, že je vlastně dobře, že to nepřišlo dřív, protože jste si teď mohla triumf víc vychutnat?
Jasně, takhle to mělo i tu omáčku okolo, ale přijít to dřív, vůbec bych se nezlobila. Snažila jsem se, kolikrát nebylo ke zlatu daleko, ale teď při mně stálo štěstí víc.

LN Jak moc vám vadí mumraj setkání a oslav kolem vás, když sezona ještě nekončí?
Pokud se dám zdravotně do pořádku, ráda všechno odložím na období po sezoně. O víkendu mě čekají v Liberci mládežnické závody Hledá se nová Kateřina Neumannová, v pondělí bych chtěla letět na závody Světového poháru do Skandinávie. Na legendárním Holmenkollenu se poběží třicítka, pro mě dosud nesplněné tajné přání.

LN Máte za sebou poslední olympiádu, jistě se vám vybavují i ty předchozí. Nebude se vám stýskat?
Skončilo to nejlíp, jak to skončit mohlo, jenže moje poslední olympiáda to nebyla. Příště tam ale přijedu jako divák a budu se bavit. To se mi ještě nepoštěstilo. Nagano, kdy jsem odjela závody a hokejový turnaj teprve vrcholil, bylo výjimkou.

LN Už víte, kdy se znovu postavíte na lyže?
Se Standou Frühaufem jsme si domluvili trénink na úterý, ale vzhledem k nemoci to bude spíš zdravotní procházka na lyžích.

LN Zastavíte se také U Matesa, na poněkud mytickém místě kousek od Zlaté Studny, kde vás trenér nejvíc prohání?
Určitě. Vím, že tam musím dojet poděkovat. Jako vždycky.

LN Co říkáte tomu, že se brzy objevíte na poštovních známkách?
Zatím jsem se tomu spíš smála, ale je to hezké. Doufám, že mě lidi budou často lepit...! (úsměv)

LN Rozhodnutí, zda budete pokračovat v kariéře, jste odložila na duben. Přibylo nějaké pro nebo proti?
Přibylo jedno malé proti. Dostala jsem se do pozice, že nic jiného než zlato už asi veřejnost brát nebude, tak to u nás chodí. Ale na druhé straně - lyžování mám ráda. Takže se rozhodnu v dubnu. Sama, ale musím taky dát na lidi kolem mě. Bez jejich podpory se neobejdu.

LN Pakliže budete pokračovat a trenér Frühauf skončí, jak signalizoval, kdo vás bude trénovat?
To už se nějak vyřeší...

Autoři: