Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dráhoví cyklisté se vešli do desítky

Sport

  14:25
PEKING - Český cyklista Milan Kadlec obsadil na olympijských hrách v Pekingu deváté místo v bodovacím závodě. Podruhé v kariéře se stal šampionem devětatřicetiletý veterán Joan Rosello Llaneras ze Španělska, který ve svém posledním startu v kariéře přidal zlato k triumfu v Sydney a stříbru z Atén.

Lada Kozlíková na olympijské dráze. foto: CARL DE SOUZA AFP

Mezi třiadvacítkou startujících nechyběl nikdo z velikánů této disciplíny a Kadlec, obhájce pátého místa, si mezi nimi počínal nadějně. Po čtvrtině závodu se spolu s dalšími třemi soupeři vydal za australským uprchlíkem Cameronem Meyerem a v šestém bodovaném okruhu získal dva body. Vzápětí kvinteto jezdců získalo kolo náskoku.

V dalším průběhu ale český dráhař body nepřidal a sen o olympijské medaili se mu rozplynul. Po polovině závodu naopak zahájil útok Llaneras. Vyhrál devátý a desátý spurt a vzápětí se vydal do úniku, který spolu s Němcem Rogerem Klugem a Britem Chrisem Newtonem dotáhli k úspěšnému konci.

Po třináctém spurtu zaútočil znovu čtyřnásobný mistr světa Llaneras a spolu s ním další okruh získal Newton, čímž bylo prakticky o medailistech rozhodnuto.

Angličanky mají stíhačku v krvi
Češi měli zástupce i ve stíhacím závodu na tři kilometry. V něm obsadila cyklistka Lada Kozlíková osmé místo. Ve čtvrtfinále ji dnes po dvou kilometrech dojela nejrychlejší závodnice z páteční kvalifikace Wendy Houvenaghelová z Velké Británie, česká dráhařka jízdu nakonec nedokončila.

Kozlíková si dnes hlavně přála, aby ji soupeřka nedojela. "Ale Angličanky jsou skvělé, jsou speciálně připravené na ty tři kilometry a stíhačku mají v krvi," řekla po závodu Kozlíková. Sama se v tréninku soustředila na bodovací závod, ale dnes si nebyla jistá, zda to bylo správné rozhodnutí. "Když vidím ty časy, tak bych teoreticky (ve stíhačce) mohla být do šestého místa, což by bylo skvělé. Ale to jsou jen kdyby," uvedla.

V bodovacím závodu chce jezdit od začátku aktivně. "Takže doufám, že tam to vyjde být do osmičky," řekla, co by považovala za úspěch. "Budu se snažit hned od začátku sbírat body," uvedla Kozlíková.

Autor: