Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Druhá porážka. České házenkářky prohrály na MS s Německem

Sport

  18:34
Velmi slušný výkon v útoku, ale zároveň hodně, hodně prostupná obrana. Výsledkem je, že české házenkářky podlehly ve druhém duelu na mistrovství světa Německu 32:37. Už v úterý čeká na Češky klíčový souboj o postup ze základní skupiny proti Tunisku. Aby mohly pomýšlet na účast v osmifinále, potřebují už takřka nutně zvítězit.

České házenkářky. foto: Alex Wipf/www.shf.cz

Německá síla. To byl klíčový prvek prvního poločasu, v němž si soupeřky vytvořily čtyřbrankový náskok 13:17, právě na něm vystavěly už celkem bezproblémovou cestu k výhře. A v úvodních třiceti minutách se potvrdilo vše, před čím dopředu varoval trenér české reprezentace Jan Bašný.

"Obranu mají založenou na tvrdosti," říkal. A jeho tým to od začátku pocítil: Iveta Luzumová odkulhala z hřiště, Helenu Šterbovou soupeřka bolestivě "dotáhla" do obličeje, ze země se těžko sbírala i Pavla Poznarová... Sebevědomí německé defenzivy gradovalo ve vlastním oslabení - v němž změnily zasunutou obranu na agresivnější s jednou vysunutější hráčkou. A Češky ztrácely míče i v přesilovce.

A druhá německá síla? "Kvalita spojek je velká, jejich hra stojí na střelbě z dálky," říkal Bašný. I to platilo. Susann Müllerová skórovala jen do půle (ač i s přispěním branek ze sedmiček) hned šestkrát. Palebný potenciál soupeřek byl v tomto pohledu nezpochybnitelný. Navíc si s buldočí vůlí chodily pro odražené míče.

Češky si dokázaly obětavě vybojovat řadu sedmimetrových hodů (proměnily jich deset!), na dotažení manka to ale nestačilo. Nepomohly ani trefy velmi dobře hrajících Knedlíkové s Luzumovou - znovu nejlepších střelkyň národního týmu - či povedený závěr duelu, v němž házenkářky vysokou ztrátu aspoň snížily.

Dotáhly to dokonce na stav 26:29, jenže pak šance zhatilo dvojnásobné vyloučení. Druhý poločas byl celkově lepší, bojovnost za relativně rozhodnutého stavu zaslouží pochvalu. Přesto je v bodové kolonce týmu stále nula.

Čas na oklepání bude velmi krátký. V úterý přijde od 14.45 duel, jenž spojka Klára Černá už před turnajem označila za klíčový. Česko vs. Tunisko, to je podle dosud odehraných zápasů klání o čtvrté místo ve skupině, jež zajišťuje postup do osmifinále. A že to nebude nic snadného, naznačil pondělní duel Tunisanek s Maďarskem - prohrály těsně 24:26 (Češky podlehly Maďarsku 27:35).

Mistrovství světa v házené žen, skupina D:

Česká republika - Německo 32:37 (13:17)

Sestava ČR: Raníková, Müllnerová - Knedlíková 7, Keclíková 6, Chrenková 1, Poznarová, Salčáková 3, Růčková 1, Kutlvašrová, Černá, Vítková 2, Hrbková 2, Luzumová 9, Štěrbová 1, Selucká.

Nejvíce branek Německa: Müllerová 11, Althausová 6, Steinbachová a Geschkeová po 5.

Rozhodčí: Coulibaly, Diabate (oba Pobř. slon.). Vyloučení: 4:6. Sedmimetrové hody: 11/10 - 4/3.

Autor: