Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Druhá trofej. Murray smetl ve třech setech Raoniče a opět ovládl Wimbledon

US Open

  18:00
LONDÝN - Britský tenista Andy Murray triumfoval podruhé v kariéře ve Wimbledonu. Druhý hráč světa porazil v dnešním finále Kanaďana Milose Raonice 6:4, 7:6 a 7:6 a stejně jako před třemi lety ovládl turnaj za pomoci české legendy Ivana Lendla.

Andy Murray líbá trofej pro vítěze Wimbledonu. foto: Reuters

Devětadvacetiletý skotský rodák si připsal třetí grandslamový titul. Vedle dvou vítězství z Wimbledonu dokázal vyhrát i US Open 2012. Třemi triumfy z turnajů velké čtyřky se vyrovnal mimo jiné Janu Kodešovi.

„Tohle je pro mě každý rok nejdůležitější turnaj. Zažil jsem tady nádherné chvíle i těžké časy, ale dnes jsem hrál opravdu dobře,“ řekl Murray při přebírání trofeje.

Prince Williams a Kate Middletonová.
Radost v lóži Andyho Murrayho.

Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha v duelu o titul dominoval díky skvělému pohybu, téměř bezchybné hře a famóznímu returnu. Podání na něj létalo rychlostí až 230 km/h, přesto povolil Raonicovi jen osm es, přičemž před finále měl Kanaďan průměr 25 nechytatelných servisů na zápas.

VÝSLEDKY WIMBLEDONU

(tráva, dotace 28,1 milionu liber)

Muži:

Dvouhra - finále: Murray (2-Brit.) - Raonic (6-Kan.) 6:4, 7:6 (7:3), 7:6 (7:2).

Juniorky:

Čtyřhra - finále: Arconadaová, Liuová (4-USA) - Bolkvadzeová, McNallyová (Gruz./USA) 6:2, 6:3.

V prvním setu dokázal Murray prorazit soupeřovo podání v sedmé hře a jelikož byl sám na podání neohrožen, měl sadu v kapse. Ve druhé měl Murray čtyři brejkboly, ale ani jeden nevyužil a rozhodl tie-break poměrem 7:3. „Yes!“ zakřičel si se zaťatou pěstí a hlediště centrkurtu bouřilo.

Až ve třetím setu přišla Raonicova šance. Za stavu 2:2 měl své první a poslední dva brejkboly v utkání, ale Murray ukázal svoji sílu. Podání udržel a znovu rozhodl ve zkrácené hře. V té rychle vedl 5:0 a mířil za triumfem. Přesto jeho kouč Lendl tradičně seděl v hráčské lóži bez hnutí brvy. Murray nakonec proměnil druhý mečbol a po své čtyřicátém vyhraném utkání v sezoně se na lavičce rozplakal.

Britský tenista hrál jedenácté grandslamové finále v kariéře, zatímco šestý nasazený Raonic se v něm ocitl poprvé. „Doufám, že to brzy zažiju znovu,“ řekl pětadvacetiletý Kanaďan.

Autor:

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha