Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Duda: Z Budějovic utíkat nebudu

Sport

  14:28
ČESKÉ BUDĚJOVICE - České Budějovice prožívají nepříjemné déjavu. Před pěti lety byli jihočeští hokejisté na chvostu tabulky, z krize se už nevyhrabali a po nepovedené baráži spadli z nejvyšší soutěže. Teď jsou českobudějovičtí znovu poslední. Vedení klubu sáhlo k personálním změnám, ale série prohraných zápasů se nepříjemně rozrůstá.

Radek Duda (v červeném) při zápase Ligy mistrů. foto: ČTK

Týmu z kritické situace zatím nepomáhá ani forvard Radek Duda (29), od kterého si vedení Českých Budějovic před sezonou hodně slibovalo. „Jenže u nás nemůže být žádný hráč spokojený s tím, jakou práci odvádí,“ poznamenal Duda.

Jaká je teď situace v Českých Budějovicích?
Nevím, co bych na to měl odpovědět. Všichni vidí, že výsledky jsou nepřesvědčivé a že jsme v krizi.

Trenéra Ernesta Bokroše nahradil Jan Tlačil, klub už dále nepočítal ani s manažerem Jaromírem Látalem. Myslíte, že tyto personální změny pomůžou? 
Těžko říct. Je to takové ošemetné téma. Třeba o Ernestovi se spekulovalo dlouho, to byla spíše otázka času, ale třeba vyhazov Jardy (Látala) pro mě byl šok.

Není krize už v takovém stádiu, že čím víc se snažíte, tím méně vám to jde? 
Nebudeme si nic nalhávat, jsme psychicky dole a je jen na nás, abychom se dostali nahoru. Trenéři ani nikdo jiný nám nemůže pomoct, každý hráč musí začít hledat chyby sám u sebe. Nesmíme panikařit a přemýšlet o kritickém scénáři.

Kouč Tlačil tedy spíš pracuje na vašem sebevědomí, než aby dělal nějaké změny, že? 
Nejde o to dobře potrénovat, úkolem trenérů teď bude zapracovat na nás psychologicky. Tohle je totiž už jen o psychice. Dá se říct, že jsme padli na úplné dno, a musíme se z něj odrazit.

Je to o to těžší, že výsledky se nelepší? 
Každý čekal od Budějovic jiný scénář, i my hráči jsme čekali, že budeme hrát nahoře. Negativ je moc, ale teď není ta vhodná chvíle říkat si, proč jsme dole, hledat chyby a viníky.

Pod trenérem Bokrošem jste si v posledních zápasech moc nezahrál, trenér Tlačil na vás ale znovu spoléhá. Cítíte teď větší odhodlání týmu pomoci? 
Je hrozně těžké, když nemáte důvěru delší dobu a pak ji dostanete a hrajete. To nic neznamená. Hráč už je tak trochu nalomený a nějaký čas pak trvá, než se dostane zpět do zajetých kolejí. U nás žádný hráč nemůže být spokojený s tím, jakou práci odvádí.

Do týmu vás přivedl manažer Látal, ten je ale pryč. Cítíte se být v Českých Budějovicích nechtěný?
Slyším kritiky, kteří říkají, že nepředvádím takové výkony, jaké lidé očekávali. K bližšímu rozboru bych se nevyjadřoval, protože sezona je rozjetá a mohlo by to ovlivnit chod mužstva. Pokud ale chce tým hráče vyměnit, zbavit se ho, tak s tím hráč nic neudělá. Já ale nikdy neutekl a ani teď z Budějovic utíkat nebudu.